Scénář nehody byl pro motorkářská neštěstí příznačný. Dvojice mladíků spěchala vysokou rychlostí na silnici mezi Čejkovicemi a Velkými Bílovicemi. „Dvacetiletý motocyklista najel do protisměru, kde se těsně minul s protijedoucí felicií. Vyjel mimo silnici a havaroval v poli. Devatenáctiletý řidič Suzuki jedoucí za ním však takové štěstí neměl. S motorkou upadl a čelně narazil do auta,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Zpod auta jej museli vyprostit hasiči, záchranáři už mu pomoci nemohli. Druhý mladík vyvázl s lehkým zraněním.

Rozvahu a předvídavost za řídítky považuje za klíčové zásady bezpečné jízdy dlouholetý motorkář Rudolf Fráňa z Moravského Krumlova. „Na motorce musí člověk předvídat a myslet i za ostatní. Musí mít respekt. Důležitá je ale také vzájemná ohleduplnost mezi všemi řidiči. Bohužel se stane, že člověk vyjede a brzy vidí, že tentokrát to bude špatný den. Lidé jsou nevrlí, nedávají pozor, to pak hrozí nehodami,“ řekl padesátiletý jezdec, který na motorku sedá od svých čtrnácti let.

Zmoudření podle něj těm, kdo se toho dožijí, přinese věk. „Dělal jsem a dělám dost adrenalinových věcí, rychlost mě baví, ale nemusím být všude první. S léty člověk získá nadhled. Na silnicí nejvíc umírají motorkáři do pětatřiceti let, pak se většinou vyjezdí a trochu uklidní,“ uvažoval Fráňa.

Ilustrační foto.
Motorkář srazil školáka. Oba skončili v nemocnici s lehčími zraněními

Nezkušení mladíci na silných šestistovkách a silnějších strojích považuje za nejhorší kombinaci i mluvčí Ústředního automotoklubu Pavel Vomáčka. „Měli by začínat na nižších kubaturách, nebo si aspoň udělat vhodný kurs, protože sedají na stroj silnější a rychlejší než mnohé auto,“ poukázal Vomáčka. Motorkáři by podle něj ale měli investovat i do vlastní výbavy. „Málo rozšířené jsou například airbagové vesty,“ upozornil mluvčí.

Někteří motorkáři ovšem zapomínají i na povinnou výbavu. Tragický následek to mělo v květnu pro motorkáře v Hrabůvce na Blanensku. „Řidič, který neměl nasazenou helmu, nepřizpůsobil rychlost, s motocyklem upadl a doklouzal do silničního příkopu, kde narazil do betonového sloupku. Svým zraněním v nemocnici podlehl,“ popsal havárii policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na jihomoravský silnicích za prvních sedm měsíců letošního roku policie vyšetřovala dvě stě šest nehod s účastní motorkářů. „Zahynuli při nich tři lidé a dvaadvacet utrpělo těžká zranění. Dalších sto sedmasedmdesát bylo zraněno lehce. Oproti stejnému období loňského roku je nehod o sedm více,“ dodal mluvčí s tím, že přibylo i zraněných.