Předchozí
1 z 17
Další

Prezident SBŠ Ostrava Kamil Havrlant.Zdroj: Tadeáš Bednarz

Kamil Havrlant, prezident SBŠ Ostrava 

Zásadně porušil nařízení vlády. Člověk v takto vysoké funkci si to nemůže za žádnou cenu dovolit. A rovněž nesouhlasíme s názorem pana Jansty, že basketbal a ČUS stojí za tím, aby pan Hnilička zůstal ve své funkci. Jako členové obou sdružení jsme proti tomuto názoru.

SBŠ jakožto největší basketbalová organizace na severní Moravě, která působí kromě Ostravy také v Třinci, Českém Těšíně, Orlové a zahajuje činnost ve městech Karviná, Kopřivnice a Frenštát, považuje za nevhodné tímto způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část celého sportovního prostředí nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemiologických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků.

Dříve sportovci, nyní politici. Jakub Janda (vlevo) a Milan Hnilička.
Hnilička rozdělil český sport. Tvrdí, že má podporu hnutí. Naši ne, říká Janda

Jaroslav Rovňan, ředitel SFC OpavaZdroj: Deník / František Géla

Jaroslav Rovňan, ředitel SFC Opava 

Sportovní kluby si nutně potřebují sáhnout na prostředky z kompenzací či rozběhnutých dotačních programů. Tyto procesy je potřeba dotáhnout do konce a rezignace Milana Hniličky by tomu neprospěla. Řekl bych to asi takhle: Milan Hnilička si sám zatloukl hřebík do rakve, ale svou prací a pílí si ho z ní může vytáhnout.

Karel Junek, fotbalový trenér, MohelniceZdroj: Deník / Archiv

Karel Junek, fotbalový trenér, Mohelnice 

Pan Hnilička prohlašuje, jak rozesportuje Česko, místo toho mladí sportovci nemohou sportovat, mají zakázanou tělesnou výchovu ve školách, při sportu na venkovních hřištích je rozhání policie. V Česku se divíme, že dospělí nechtějí uposlechnout již příliš dlouhé a mnohdy nesmyslné opatření, děti těmto rozhodnutím ani nerozumí, ale čemu rozumí a ptají se nás trenérů: Tak kdy už si zase budeme moct zatrénovat?

David KobylíkZdroj: Deník / Miroslav Mazal

David Kobylík, bývalý uznávaný fotbalista

Vyvození politické odpovědnosti v podobě vzdání se mandátu poslance mi přijde v pořádku a dostačující. Pokud si sportovní svazy opravdu myslí, že jim práce pana Hniličky prospívá, ať na této pozici zůstane. Prohřešek udělal a není to v pořádku. Pro mě je ale podstatnější, než aby odstoupil ze všech funkcí, aby se řešilo, jak povolit sportování pro dospělé a zejména pro děti. 

Stanislav Bednařík, generální manažer, Madeta Motor České BudějoviceZdroj: Deník / Jaroslav Sýbek

Stanislav Bednařík, generální manažer hokejistů Madeta Motoru České Budějovice

Jestli by měl Milan Hnilička odstoupit z čela Národní sportovní agentury, to je čistě jeho rozhodnutí a je to otázka jeho svědomí. Musí si to vyhodnotit on sám. Mně to vůbec nepřísluší hodnotit. A ani o tom nemám žádné informace.

Vasil Teodoridis, majitel HC Rodos Dvůr Králové nad LabemZdroj: Deník / Tomáš Otradovský

Vasil Teodoridis, majitel hokejového klubu HC Rodos Dvůr Králové nad Labem

Pan Hnilička by ve funkci určitě měl skončit. Je samozřejmě nejmocnější člověk ve sportu a měl by jít příkladem. Učíme to děti odmala doma, ve škole, na stadionech a naši představitelé nám to hatí svými chybami a chováním. Nejsem člověkem, který není schopen odpustit, ale takhle přece nemůžeme fungovat a chtít, aby se na nižších místech chovali lépe.

Možná se mýlím, ale v boji s vládou v době covidu pan Hnilička nenabídl žádný dobrý výsledek. Jako šéf nevybojoval pro děti a mládež žádné pozitivum. Jsem člověk z malého města a je to můj názor. Osobně jsem překvapený, že se ho zastaly osobnosti sportu a dá se říci hvězdy. To je co říct. Mám pocit, že by měl odejit. Důvod je zřejmý.

Triatlon v Karlových Varech. Ilustrační fotoZdroj: Deník / Daniel Seifert

Lucie Markusková, přesedkyně Triatlet Karlovy Vary a manažerka atletického svazu

Myslím si, že v rámci NSA, která se nyní rozjíždí vytváří nové podmínky pro dotace, kluby atd. by bylo lepší, kdyby zůstal v NSA, hledat nového ředitele, kterému bude opět nějaký ten měsíc či rok trvat, než se do práce ponoří a dostane by znamenalo opět akorát zpomalení NSA a opět na to doplatí akorát kluby. Ještě k tomu raději dodám, ze mě spis dost vadí, s jakými lidmi se tam setkal. To teda zásadně nepodporuju.

Jakub Novotný, prezident VK ČEZ Karlovarsko.Zdroj: Deník / Redakce

Jakub Novotný, prezident volejbalového klubu ČEZ Karlovarsko

Vím, že Milan Hnilička dělá pro sport hodně. Vyvodil nějaké důsledky tím, že odstoupil z PS. Obecně si myslím, že člověk by v takovéto situaci měl vyvodit konsekvence svých činů. Na druhou stranu, to v této republice dělá velmi málo lidí.

Olympionička Šárka KašpárkováZdroj: Deník / Vladimír Pryček

Šárka Kašpárková, bývalá atletka, bronzová medailistka z OH a mistryně světa

Když to vezmu z morálního hlediska, pak je to obrovský průšvih, výsměch všem lidem, kteří se snaží dodržovat nařízené věci, z toho pohledu mi to přijde hrozné a šílené. Člověku na takovém postu musí být jasné, že je kontrolovaný novináři, paparazzi čekají na průšvih, je to hodně nezodpovědné.

Když to však vezmu z pohledu sportovního prostředí, konečně to po dlouhé době vypadá, že se může nějakým způsobem stabilizovat, dotace do sportu dostávají systém, udělal obrovský kus práce. A mám obavu, že pokud přijde po Milanovi nová osoba, bude strašně dlouho trvat, než do systému pronikne. Hlavně v této covidové době je to velmi těžké, sportovní prostředí trpí od dětí až po dospělé sportovce, z toho hlediska by výměna nebyla rozumná, všechno by se oddálilo, zkomplikovalo.

I když je to vnitřně proti mému přesvědčení, z hlediska rozumu kdyby odešel, bylo by to strašně nerozumné v současné době. Kdyby nebyla covidová doba, asi bych mluvila jinak, ale v této situaci by to udělalo větší chaos, než teď je.

Martin FuksaZdroj: Deník

Martin Fuksa, mistr světa v kanoistice

S tím, co udělal pan Hnilička, opravdu nesouhlasím. Udělal velkou chybu a člověk takového postavení by si tohle neměl dovolit a měl by jít všem příkladem. Ale co se týče jeho odstoupení z funkce NSA, tak doufám, že i přesto, co udělal, se to nestane. Dělá svoji práci skvěle a sport takového člověka potřebuje. Určitě bych ho podpořil.

Martin Nečas, generální manažer SKLH Žďár nad Sázavou.Zdroj: Archiv SKLH Žďár n. S.

Martin Nečas, generální manažer SKLH Žďár nad Sázavou

Za mě by měl Milan Hnilička jednoznačně dál pokračovat v čele Národní sportovní agentury. Ano, udělal chybu, byla to od něj hloupost, ale pro mě to není dostatečný důvod pro to, aby v této pozici končil. Ať se měří všem stejným metrem. Skončil snad poslanec Faltýnek po známé schůzce s ministrem Prymulou v kapitule? I odchod Prymuly z funkce ministra zdravotnictví byl podle mého chybou. Vždyť je to přece jeden z našich nejlepších odborníků, úplně by stačila nějaká vyšší pokuta jako výstraha pro všechny.

My jako sportovci chápeme, že má Milan Hnilička rozpracovanou strategii financování sportu, vybudoval si nějakou pozici, proto nechápu, proč to měnit. To má přijít někdo nový a znovu se s celou problematikou dlouhou dobu seznamovat? Sportovní oddíly jej také podržely, ale stejně je to na rozhodnutí Babiše, jelikož je to státní zaměstnanec.

Generální manažer basketbalového klubu KP Brno Richard FoltýnZdroj: Archiv Richarda Foltýna

Richard Foltýn, generální manažer basketbalového klubu KP Brno

To rozhodnutí nechám na něm a povolanějších. Za mě: za celou dobu vzniku Národní sportovní agentury mám jak s panem předsedou, tak se všemi jeho lidmi velice dobrou spolupráci a myslím, že bez vzniku agentury by tady fůru sportů a akcí nebylo možné vůbec pořádat. Jsme vděční, že tu jsou a že v jejich součinnosti můžeme tady v té hrozné době fungovat.

Roman Macek, předseda zlínského volejbalového klubuZdroj: Deník / Jan Karásek

Roman Macek, člen vedení ČSV, předseda zlínského volejbalového klubu 

Určitě by měl zůstat. V politické rovině udělal obrovský přešlap, za který coby strana měla nést následky a již nyní nese. Tohle politické faux pas se však netýká jeho práce ve sportu. V Národní sportovní agentuře udělal spoustu práce, je nositelem progresu. Konečně je vidět, že v agentuře sedí sportovec, který věci rozumí a umí jednat s potřebnými orgány. Konečně víme, s kým jednat, kdo umí transparentně najít pro sport podporu. 

Trenér Zubří Michal Tonar starší.Zdroj: Deník / Zdeněk Vaiz 

Michal Tonar, trenér extraligových házenkářů Zubří 

Pan Hnilička asi nedomyslel své jednání, ale i přesto by měl zůstat v pozici šéfa sportovní agentury. Zvláště, kdy má v celé unii sportu dost dobré postavení, je respektován a udělal pro sport hodně práce. Kdyby měli všichni odejít, co se nějak provinili, tak by už například v parlamentu nikdo neseděl. Milan Hnilička asi činu lituje, nabídl zaplatil pokutu formou příspěvku na charitu a to je podle mne dostačující. Nelíbí se mi, že vyvozování důsledků z chybného jednání není jednotné, striktní. Dělá se podle toho, jak to komu vyhovuje. 

Baseball. Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Archiv

Milan Zedník, předseda baseballového klubu Snails Kunovice 

Nemyslím si, že by pan Hnilička měl končit. V čele Národní sportovní agentury odvedl kus práce. Má moji podporu. Jestli by měl dostat nějaký trest nebo pokutu, na to jsou zákony, kterými se musí každý občas řídit. Ale za mě to není důvod k odvolání. Pracuje dobře.

Hokejový trenér Loun Petr ZinekZdroj: Deník / Archiv 

Petr Zinek, trenér hokejistů Stadion Louny 

Dlouho mě tak nikdo nezklamal. Dětem jsme zakázali skoro vše a člověk, který se bije v prsa, jak bojuje za sportování mládeže, se chová jak nadčlověk, který může vše. A ještě ve společnosti báječných a čistých lidí, Bendy a Paroubka.

Takže jednání o opětovném sportování dětí se zase odsune. Super. Takže milý Hniličko, gólman jste byl dobrý, ale teď jste to všem totálně po… Díky. 

Trenér hokejbalistů Pardubic Jiří MašíkZdroj: Deník / Luboš Jeníček 

Jiří Mašík, trenér HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice a české hokejbalové reprezentace 

Těžká otázka, na kterou nemám jednoznačnou odpověď. Rozdělil bych to na dvě poloviny. Samozřejmě, je to velký průšvih a to hlavně kvůli dětem, protože je to chlap, který sportoval a má jít příkladem. Není to dobrý vzor, protože porušuje pravidla a je nutné, aby je dodržoval. Důsledky by se z toho nějakým způsobem vyvodit měly.

Na druhou stranu se u nás konečně zřídila agentura, která podporuje sport a on speciálně za něj bojoval i v souvislosti s rozvolňováním a možností sportovat. Je ve své pozici velmi silný a pro sport by byla škoda, kdyby o tohoto člověka ve vedení přišel. Má kontakty na správných místech a je zběhlý v tom, co dělá.

Nechci říct, že by se měly zavírat oči a kauza přejít, ale z pohledu sportu by bylo rozhodně lepší, kdyby na své pozici zůstal.“