Deset let trénoval atlet Vojtěch Čabala na starém tartanovém oválu na stadionu v Horním parku ve Znojmě. Nyní se už těší, až poprvé vyběhne na zbrusu nový tartan. „Je super, že je dráha spravená. Viděl jsem ho jeden den, kdy jsem se na stadionu převlékal a šel běhat do Gránic. Moc se těším, až si na novém oválu poprvé zaběhám, jsem na to moc zvědavý," uvedl Čabala, který v září oslaví třiadvacet let.

Umělý povrch speciální hmoty pokládali dělníci specializované firmy několik týdnů. „Za menším zpožděním stojí nepříznivé počasí. Také jsme práce přerušili kvůli fotbalovému utkání s Baníkem. Nechtěli jsme riskovat poničení nového tartanového povrchu. Celkem práce trvaly šest týdnů," řekl správce znojemských sportovišť Květoslav Svoboda.

Opravy atletické dráhy včetně dalších nezbytných prací budou stát necelých šest milionů korun. Znojemští zastupitelé nedávno schválili téměř dvoumilionovou dotaci atletickému oddílu právě na obnovu povrchu atletické dráhy na stadionu v Horním parku. Museli kvůli tomu narychlo svolat i mimořádnou schůzi. „Šlo o mimořádné zasedání o jednom bodě. Byla to technická záležitost, abychom nepřišli o dotaci na atletickou dráhu," přiblížil znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

O dotaci žádali atleti již loni. Poprvé žádost neprošla. „Proto jsme zažádali o dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Celkem hovoříme o částce pět a půl milionu korun, peníze ovšem ještě nejsou vyúčtované a výsledná suma může být o něco vyšší," konstatoval předseda znojemského oddílu atletiky Josef Šoba.

Jak dodal, běžecký ovál i úseky pro skokany či pro vrh koulí bylo již nezbytné opravit. „Věděli jsme, že pravidlům neodpovídají kastlíky na tyčku, které jsme museli vyměnit. Stejně tak jsme měnili všech osm odrazových břeven pro skok do dálky. Už byly po deseti letech v takovém stavu, že se nedaly používat. Také jsme namísto čtyřiceti obrubníků měnili asi dvě stě," vypočetl Šoba s tím, že nový ovál by měl vydržet dalších deset let.

„Po menší úpravě by pak tartan měl vydržet dalších deset let. Po dvaceti letech bychom měli udělat celkovou rekonstrukci běžeckého oválu," naznačil Šoba.

Znojemský atletický oddíl dnes čítá sto šedesát členů. „Z toho stovka z nich je registrovaných a účastní se závodů," dodal Šoba. Denně se tak na stadionu objeví kolem dvaceti pětadvaceti atletů.

Jak zdůraznil Květoslav Svoboda, opravy tartanu znamenají také fakt, že ve Znojmě mohou být závody na úrovni republiky. „Můžeme u nás pořádat všechny atletické závody, a protože tu dlouho žádný takový závod nebyl věřím, že se nějaká soutěž podaří ve Znojmě po letech opět zorganizovat," konstatoval Svoboda.

Na závody atletů se Vojtěch Čabala velmi těší. „Když tu máme takový pěkný stadion, musíme ho co nejvíce využívat. Měly by tam sportovat jak děti v mládežnických kategoriích, které tu dříve bývaly. Ať běhají školáci, ať tu trénují florbalisté, prostě všichni, kdo chtějí a mohou," uzavřel Čabala.