Ambiciozní hráč, který nastupuje i za českou reprezentaci do devatenácti let, zkoušel různé možnosti. „Nejdříve jsem oslovil tým Lindås Rasta IBK z Göteborgu,“ začal Bajko

Hokejisté Znojma (černí) přivítali v 18. kole ICEHL na domácím ledě celek Dornbirnu. Ten porazili 2:1 v prodloužení.
Dva body jsou doma. Orli přemohli Dornbirn v prodloužení

Nakonec mu vyšlo angažmá v jednom z nejznámějších klubů světa, Pixbo Wallenstam IBF. „Byl jsem v kontaktu s českým reprezentantem Filipem Langerem, který dříve hrával v Pixbu. Po zaslání videí mé hry na jeho vyžádání mi dal Filip kontakt na vedení mládeže v Pixbu Wallenstam IBF. S šéftrenérem akademie jsme začali domlouvat podrobnosti už v polovině září,“ popsal florbalista.

Jiná liga

A už více než měsíc hraje za juniorku význačného mančaftu. Sedmnáctiletý rodák z Kuchařovic ještě na počátku ročníku 2021/2022 oblékal dres A-týmu TJ Znojmo Laufen v první florbalové lize.

Bohuničtí fotbalisté (v červeném) proti Kuřimi.
Fotbalová čísla z kraje: Kuřim je skokan roku, Ivančice nabízejí dramata

Úroveň obou lig i zázemí dle něj nelze srovnávat. „Herní styl se výrazně liší. Co se týče tempa, tak hra je mnohem rychlejší a každý se snaží tvořit. Také je zde velký rozdíl v soubojích. Jsou čisté, ale velmi tvrdé. Rozhodčí se snaží hru co nejméně přerušovat. Zázemí je nesrovnatelné, jak materiální výbava a prostor, tak i realizační zázemí. Trénujeme v nové hale určené pouze pro florbal. Realizační tým se snaží dělat maximum pro komfort hráčů a hráči k tomu přistupují nadmíru zodpovědně,“ objasnil Bajko.

Plný program

Volného času mu moc nezbývá. „Moje vytížení je permanentní. Kromě juniorky hraji a trénuji s první a třetí divizí, což jsou mužské kategorie. Někdy se mi sejdou dva tréninky denně a o víkendu třeba dva zápasy,“ vypočetl Bajko.

Když netrénuje, anebo neběhá po palubovce v rámci utkání, učí se švédsky a doplňuje věci do školy. „Studuji znojemské GPOA, kde bych rád úspěšně složil maturitu. S tím mi pomáhají spolužáci Olda a Lucka. Pravidelně pak chodím na zápasy švédské Superligy,“ prozradil sportovec.

Česká fotbalová "dvacítka" (v bílém) zavítala do Znojma. Na zdejším stadionu v Horním parku remizovala v přípravném utkání s Norskem 1:1.
Česká dvacítka remizovala ve Znojmě s Nory

Českou první ligu a počínání znojemských florbalistů pozoruje dál. „Snažím se spoluhráče z A-týmu krátkou zprávou podpořit před každým zápasem. Pokud mi to čas dovolí, sleduji on-line přenosy,“ uvedl Bajko.

I když je přes tisíc kilometrů od domova, díky moderním technologiím mu rodina a přátelé chybí méně. „Navíc plánuji přijet na Vánoce. Na plno se vrátím po turnaji Gothia před koncem přestupového období v půli ledna. Chtěl bych se hned začlenit zpět do kádru A-týmu a naplno pomáhat k vítězstvím s nabytými zkušenostmi,“ proklamoval Bajko.

Prostředí Götöborgu, kde oddíl Pixbo Wallenstam sídlí, Bajko znal právě z klání Gothia. „Na Gothii jsem byl pouze jednou, ale zorientoval jsem se ve městě po pár dnech. Mají zde sofistikovanou MHD,“ uzavřel borec.