„Přecházím teď do kategorie mužů. Možná proto pro mě byla tahle sezona úspěšná, protože už jsem vlastně naposledy závodil za juniory. Pod vedením trenéra Tomáše Hubeného se mi podařilo dosáhnout několika osobních rekordů. Pak jsem byl s juniorkou Vítkovic druhý v družstvech na mistrovství republiky. Loni jsme byli čtvrtí, takže to byl úspěch," hodnotí skončenou sezonu devatenáctiletý běžec.

Pod trenérem Hubeným trénuje druhým rokem. „Určitě je pro mě přínosem. Je to něco jiného, než jsem dělal předtím. Tréninky jsou především technicky zaměřené," pochvaluje si Čabala.

Hubený si nechce připisovat velkou zásluhu na Čabalových výkonech. „Vojta se zlepšoval i pod vedením předchozích trenérů, zejména Karla Chmelíře. Přechod mezi chlapy nebude pro něj jednoduchý. Musí na sobě hodně makat. On ale trénuje poctivě, neulívá se," poznamenává trenér.

Jeden tréninkový nešvar přece jen Čabala má. „Bojuji se zapisování tréninků do elektronické tréninkové knihy. Musím tam každý trénink zaznamenat. Napíšu třeba, že jsem uběhl deset kilometrů, z toho pět kilometrů v určité intenzitě. Musím to vše rozepsat. Trenér mě takhle může sledovat, jak trénuju. Dá se pak třeba najít, kde jsem udělal chybu v tréninku, když se mi nedaří. Trenér vidí, co mi pomáhá a co naopak není pro mě vhodné," popisuje běžec.

Pro trenéra je zaznamenávání tréninků důležité. „Vojta tohle fláká, ale bez toho to nejde," dodává Hubený.

Konec letošní sezony poznamenala Čabalovi autonehoda, při které si rozrazil koleno. „Dostal jsem antibiotika, aby se mi rána rychleji zahojila. Jenže jsem na ně měl alergickou reakci a dostal vyrážku. Musel jsem do znojemské nemocnice na kožní oddělení, kde se o mě velice dobře starali," říká Čabala.

Jako pacient ale trochu zlobil, když nemohl vydržet bez pohybu. V nemocnici si totiž udělal tréninkové okruhy. „Neměl jsem moc chodit, ale porušoval jsem to. Chodil jsem o berlích a dělal si po nemocnici okruhy a stopoval si čas na hodinách. Ležel jsem v osmém patře, tak jsem několikrát denně chodil do osmého patra pěšky, protože mě nebavilo ležet," přiznává.

Kvůli úrazu, jenž zapříčinila moucha, po které se ohnal při řízení auta, nemohl téměř celé září trénovat. „Už se ale dostávám s výkonností zpátky," hlásí Čabala.

Mladý atlet se pomalu připravuje na halovou sezonu. „Mám pauzu a vyplňuji si ji závody, jako je třeba Znojemský běžecký pohár. Oficiální halová sezona začíná koncem ledna či začátkem února," doplňuje.

Určitě bude startovat opět v dresu znojemských atletů. „Zatím budu závodit za TJ Znojmo ve druhé lize, za které jsem nastupoval už jako junior. Pojedu na mužské závody, jako je třeba mistrovství Moravy a Slezska. Nevím, jestli budu závodit i za muže Vítkovic. Řeší se to až v období halové sezony," vysvětluje Čabala.

Jeho trenér si myslí, že by se v české nejvyšší soutěži měl prosadit i mezi muži. „Má na to, aby se dostal do první ligy a závodil na mistrovství republiky," říká Hubený.

Čabala nemá typickou postavu běžců dlouhých tratí, kteří jsou spíše drobní. „Vojta je spíš silový typ. Není tlustý, ale udělaný, což je pro něho trochu nevýhoda na těchto tratích. Tahá tak kila navíc," doplňuje trenér.

Přesto se mladý běžec chystá vyzkoušet i delší tratě. „Poohlíží se po maratonu a možná i po ještě delším závodě," přiznává Hubený.

Jeho svěřenec může ještě několik let výkonnostně růst. „V disciplínách, které Vojta běhá, je to určitě do pětadvaceti let, ale dá se zlepšovat klidně i do třiceti let," sděluje třiatřicetiletý trenér, jenž má vystudované trenérství v oboru triatlon, jemuž se dříve závodně věnoval.

Osobní rekordy

1 500 m 4:14:95

3 000 m 09:14.10

3 000 m překážek 10:02.91

5 000 m 16:26.20