Znojemští chtějí uhájit desátou pozici, aby se vyhnuli boji o udržení. „Pokud si zahrajeme play-down, tak rozhodně ne kvůli těmto utkáním,“ říká kouč Laufenů Jan Šťastník.

Jeho svěřencům nenahrává ani fakt, že s kvalitním trojlístkem soupeřů sehrají dva zápasy venku. Proti Vítkovicím v listopadu Znojmo statečně bojovalo, nakonec ale prohrálo 4:6.

„Určitě do duelů nejdeme odevzdaní. Máme připravenou určitou taktiku na jednotlivé soupeře. Budeme hrát, jak nejlíp umíme. Už v první fázi základní části se ukázalo, že každý zápas je jiný. S Vítkovicemi jsme sehráli vyrovnaný zápas a prohráli až gólem tři minuty před koncem na 4:5. Naopak Mladá Boleslav nás přejela jednoznačně o deset branek,“ vzpomíná Šťastník.

Znojmo je nyní na desátém místě o bod před Libercem, jehož jedenáctá příčka už znamená skupinu o udržení. „Je to opravdu nejhorší los, který jsme mohli dostat. Nastoupíme proti nejlepším mančaftům v republice. Ale kluci hrají posledních pár zápasů výborně. Nasbírali jsme i spoustu bodů, s nimiž jsme nepočítali. Atmosféra v týmu je teď úplně jiná,“ chválí spoluhráče brankář Jiří Skácelík po poslední výhře 6:4 v České Lípě.

Nový trenér znojemských Orlů Miroslav Fryčer (vlevo) se sportovním manažerem klubu Rostislavem Dočekalem
Výlet si sem můžu udělat kdykoli. V play-off stále věřím, říká Fryčer

Nastoupil už k jednadvaceti utkáním, jeho kolega Jan Hándl má o tři méně. Skácelík drží úspěšnost zákroků na hodnotě 78,3 procent, s čímž mu patří mezi superligovými brankáři desáté místo. „Z mého pohledu je to lepší a lepší, i tým se posunul. Ve Vítkovicích počítám, že si hodně zachytám. Můj primární úkol je utkání dochytat. Už se mi několikrát v sezoně povedl zápas tak, že jsem si šel raději sednout na střídačku,“ směje se jedenatřicetiletý Skácelík, který pracuje v armádě.

Vítkovice zaujímají třetí místo, ztrácí bod na druhou Mladou Boleslav a tři na vedoucí Chodov. Vyrovnaná situace na čele tabulky nedovoluje předním týmům žádné šetření sil. „Téměř nikdo tyto tři týmy v lize nezdolal. Poráží se maximálně navzájem. Utkání beru jako takovou florbalovou školu. Zahrajeme si proti florbalistům, kteří mají zkušenosti ve Švýcarsku, Finsku či Švédsku. V těchto zápasech se můžeme učit,“ dodává Šťastník.

TĚŽKÝ LOS
ZÁVĚR ZÁKLADNÍ ČÁSTI SUPERLIGY PRO ZNOJMO:

17. února, sobota, 17.00: Vítkovice – Znojmo Laufen
(První utkání: 6:4)

25. února, neděle, 17.00: Znojmo Laufen – Chodov
(První utkání: 5:11)

4. března, neděle, 17.00:
Mladá Boleslav – Znojmo Laufen (První utkání: 11:1)

Tabulka:
9. Ostrava 23 6 3 1 13 25
10. Znojmo 23 6 1 3 13 23
-------------------------------------------------------------
11. Liberec 23 4 3 4 12 22
12. Česká Lípa 23 5 2 2 14 21
13. Bulldogs 23 3 2 4 14 17
14. Ústí 23 2 2 2 17 12