Amatérská bowlingová liga (ABL) má za sebou jarní část. Ve Znojmě v Bowling baru v Příměticích se hraje třetí až osmá liga této soutěže. Vítěz postupuje do druhé ligy, kde zápasy hrají týmy z Jihomoravského kraje.

Nyní se podařilo postoupit týmu Hladový vokno, který tvoří Hana Stáňová, Jaroslav Jošt a Jaroslav Jošt mladší. „Druhou ligu si vyzkoušíme. Máme ambice se udržet. Naše krédo je nespadnout do baráže," prozradil Jaroslav Jošt.

Jeho tým začal hrát na podzim 2008. Začal v nejnižší skupině a vypracoval se až k postupu do druhé ligy.

„Vždycky, když jsme postupovali výš, tak jsme si říkali, že na to asi nemáme. Ono to ale dopadlo tak, že jsme šli dále," usmál se Jošt.

Už vloni postoupilo družstvo Zelinářů do druhé ligy. „Vyhráli to, takže ta naše soutěž ve Znojmě nemá asi špatnou úroveň," podotkl organizátor znojemské bowlingové ligy Milan Geryk.

Vůbec nejlepším hráčem jara byl Michal Hagara z týmu Sexi bombónky. Dosáhl průměrného náhozu 184 a měl také největší nához ze všech, když se mu podařilo uhrát 253 bodů v jedné hře. Druhý skončil Matěj Horák z týmu Bowling bar a třetí Milan Večeřa ze Strajkařů.

ABL se hraje v Znojmě od roku 2005. Letos na jaře doznala soutěž několika změn. Týmy nehrají divize. Ty se přejmenovaly na ligy. Jiný je také systém. Dřív se hrálo čtyřkolově, letos přibylo jedno kolo navíc. Tříčlenné týmy mohly v jednom zápase získat maximálně dva body za výhru. Podle nového se ke dvěma bodům za výhru mohly přičíst ještě další, pokud hráč porazil protihráče na vedlejší dráze. Maximum tak bylo pět bodů za jedno utkání.

„Určitě to bylo takhle lepší, protože jsme mohli získat víc bodů. Náš tým se umísťoval na nižších příčkách, ale díky tomuto systému jsme postoupili do šesté ligy," pochvaloval si Petr Frömel z týmu Kafky, který postoupil ze sedmé do šesté ligy. On sám byl druhým nejužitečnějším hráčem celé soutěže, když pro svůj tým získal dvacet bodů. Nejvíce 21,5 bodu vybojoval Jiří Truhlář z celku Bomber Man.

Spokojený byl i pořadatel. „Je to atraktivnější. Předtím bylo třeba rozhodnuto už ve třetím kole. Teď je ve hře více bodů," dodal Geryk.

S novým systémem počítá i do dalšího ročníku, který odstartuje na podzim. ABL hraje šestatřicet týmů a celkem se v nich vystřídalo sto dvaapadesát lidí. „Kdyby se chtěl někdo nový přihlásit, tak by musel nějaký tým vypadnout. Máme hrací dny pondělí a úterý a museli bychom je jedině rozšířit i na středu," sdělil Geryk.