V jejím depu bude opět startovat znojemská jednička Zdeněk Brabec, který se na svou premiérovou sezonu v superbikách už těší. Doufá, že ho už navždy opustily technické problémy jeho motocyklu. Mezi superbiky by chtěl jezdit do desátého místa.

„Moc času jsme na rozhodování, jestli jít do superbiků či nikoli, neměli. Rozhodli jsme se to zkusit. Vždyť je to sen snad každého závodníka,“ mluví o splnění svého snu jezdec Brabec.

Proč vůbec Superbiky?

Je to jednoduché. Superbiky jsou prestižní kategorie. Je to nejsledovanější třída. Každý, kdo začne závodit, chce, aby jednou Superbiky jezdil.

Takže je to i váš případ?

Samozřejmě. Od doby, co jsem poprvé vyrazil na okruh, jsem šel za svým cílem. Jednou patřit k těm jezdcům, co Superbiky jezdí.

Je to prestižní kategorie. Bude to pro vás určitě finančně náročnější….

To je pravda. Když přecházíte o výkonnostní třídu výš, je to vždy o penězích. Zase na druhou stranu jsou superbiky pro sponzory a partnery mnohem zajímavější. Jsou více sledované a samozřejmě jsou víc vidět.

Budete mít i v Superbikách v týmu svého dosavadního stájového kolegu Marka Káňu?


Ano. Do Superbiků jdeme jako jedna stáj, jeden tým. V mistrovství republiky samozřejmě pojede každý sám za sebe. Tam se staneme na chvíli rivaly.

Na jakém stroji budete jezdit letošní sezonu Superbiků?

Pojedu na loňském stroji, ale udělali jsme na něm hodně změn. Dost jsme investovali do špičkového podvozku, takže proti konkurenci budeme lehce ztrácet na výkonu motoru. Já osobně ale považuji výborný podvozek motorky za mnohem důležitější, než mít o nějakých dvacet či třicet koní víc.

Takže motocykl už máte na další sezonu nachystaný?

Vesměs ano. Podvozek mám, motor jsem už také dovezl. Chybí nám jen doladit brzdy, na které bych se chtěl vrhnout během ledna. V tuto chvíli bych měl být nachystaný a budu jen čekat na to, až sleze sníh a já budu moci vyrazit na okruh.

Loni byl servismanem vaší stáje váš otec. Technický tým tedy zůstane stejný?

Letos v tomto plánujeme rozšíření. Domluvil jsem se s jedním mechanikem, který nám pomůže připravovat stroj na závody. Nebude s námi jezdit po závodech, ale motorku bude ošetřovat mezi jednotlivými podniky.

Sezona vám tedy začne docela brzy. Kdy vám začne fyzická příprava?

Tak ta už začala. Letos jsem to vzal docela poctivě. První co jsem udělal, bylo, že jsem oslovil hokejového trenéra Milana Kastnera, který mně sestavil tréninkový plán a pomáhá mi s jeho plněním.

Jak vypadá váš tréninkový plán?


Je to docela dřina. Musím přiznat, že mě vůbec nešetřil. Jinak je to hlavně o plavání, běhání a posilovně, kde trávím šest dní v týdnu. V Superbikách jsou závody mnohem delší, takže je fyzická příprava hodně důležitá. U nás závodníků je to hodně specifické. Během zimní přípravy bychom neměli přibrat, a to ani co do svalové hmoty. Je pro nás důležité udržet si svoji váhu.

Loni vás provázela značná smůla na závady vašeho motocyklu. Nemáte z toho před letošní sezonou trochu obavy?


Já doufám, že jsem si to všechno vybral. Loni jsem poprvé nedojel závod kvůli technice, což se mi ještě nestalo. Já doufám, že tohle všechno mám za sebou a že nadcházející sezona bude mnohem lepší.