Znojemské volejbalistky v létě potkala radostná zpráva, a oni tak letos mohou hrát druhou ligu. V ní se jim zatím moc nedaří. Jsou na předposledním devátém místě a na svém kontě mají jen dvě výhry. Tu druhou zaznamenaly v sobotu na domácí palubovce, když ve druhém utkání jednoznačně smetly páté Dobřichovice. Jednou z hráček, která se zasloužila o druhé vítězství, byla i smečařka s neskutečnou ránou v zápěstí Vendula Březinová.

Vendulo, patříte k oporám znojemského týmu. Jak jste se vůbec k volejbalu dostala?

K němu jsem se dostala celkem náhodou. Asi ve dvanácti letech mě k němu přivedla má kamarádka. Tehdy se ve Znojmě začal volejbal teprve rozjíždět a vlastně to ani přímo volejbal nebyl. Byly to míčové hry. Už tehdy jsem tam byla pod vedením našeho nynějšího trenéra Martina Galluse, který si postupně začal dělat různé trenérské kurzy, a s tím vzrůstala i kvalita volejbalu.

Konečně jste vyhrály. Myslíš, že jste to teď nějakým způsobem zlomily?

No já doufám. Konečně jsme to prolomily. Když jsme v minulých utkáních prohrávaly, bylo to opravdu těsné a chybělo nám to štěstíčko. Nedostávaly jsme žádné příděly, takže doufám, že už to bude jinak.

Už v prvním utkání s Dobřichovicemi jste vedly o dva sety a nakonec prohrály, jak to?


Tam se nám to nepovedlo. My jsme měly už otočit ten třetí set a byl by klid. Jenže se potvrdilo to, že máme nejkritičtější třetí sety a ve zkrácené hře už jsme nedokázaly zápas zvrátit.

Do druhé ligy jste se dostaly na poslední chvíli, když jste soutěž odkoupily. Nechybí vám letní příprava, která by asi vypadala jinak, kdybyste o tom věděly hned po skončení soutěže?

Myslím, že nám letní příprava nechybí. My jsme se na druhou ligu připravovaly celou loňskou sezonu. Bohužel když přišla baráž, několik hráček bylo mimo hru. Jedna měla výron kotníku, další zase otěhotněla.

Váš tým je poskládán z odchovankyň znojemského volejbalu. Myslíte, že můžete v tomto složení ve druhé lize uspět?

Určitě ano. Máme kvalitní tým. Když budeme všichni zdravotně v pořádku, máme na to, hrát nahoře. Navíc máme kvalitního trenéra, takže v tom problém nevidím.

Jaký je vůbec Martin Gallus trenér?


(smích) Na to bych asi neměla odpovídat. No, někdy je dost labilní. Dřív byl hodně výbušný. Nyní už se změnil a k tomu přidává své trenérské kvality. Řekla bych, že nás trénuje nejlepší trenér ze širokého okolí.

Je druhá liga vaším vrcholem?


Těžko říct. Určitě jsem ráda, že ji hraji. Už v žákovském věku jsem hrála první ligu v Brně, což bylo pro mě taky velkým úspěchem. Bohužel jsem musela z osobních důvodů z Brna odejít.

A co volejbalové cíle do budoucna?


Už vím, že mě volejbal živit nebude. Člověk má nějaký osobní život a nikdy nikdo neví, jak dlouho bude moci hrát. Teď se chci naplno věnovat znojemskému volejbalu.

Mnoho volejbalistů a volejbalistek hraje letní znojemskou beachvolejbalovou ligu. Vaše jméno se tam také objevuje. Který z volejbalů vás více baví?


Určitě šestkový volejbal. Plážák je jen doplňkovým sportem. V normální volejbale je úplně jiná technika, hra je delší a má spoustu dalších výhod.

Teď vás čekají klíčová utkání s Braníkem a Kladnem. S týmy, které jsou těsně před vámi. Jak vidíte tato utkání?


Zvládneme je. Teď o víkendu jsme to prolomily, a když se nám podaří oba soupeře zdolat, posuneme na sedmou příčku, která zaručuje setrvání v soutěži. Rozhodně tam jedeme pro vítězství!