Několikanásobně vylepšený osobní rekord trati, skvěle rozjetý závod, hrůzně vypadající pád a čtyři dny strávené v nemocnici. Tak vypadal závod znojemského minibikera Petra Čecha na posledním podniku sezony.

Brněnská dvouhodinovka se tak Čechovi a jeho kolegovi Pavlu Kočárníkovi nepovedla. A to se pohybovali na šestém místě. Jenže pak přišel manévr k předjetí pátého jezdce, chyba a dlouhý let vzduchem.

„Chtěl jsem závodníka přede mnou předjet vnější stopou. Jenže jízda ve špinavé stopě, větší náklon v zatáčce a příliš agresivní akcelerace neznamenali předjetí soupeře, nýbrž opuštění sedla mé motorky,“ vysvětlil znojemský jezdec Petr Čech a zároveň popsal pád, ve kterém dopadl hlavou přímo na asfalt. „Mašina mě vykopla do vzduchu, tam jsem se přetočil o sto osmdesát stupňů a dopadl hlavou přímo na dráhu,“ popsal.

Zhmožděný Čech ještě dokázal vstát a chtěl odtlačit motorku alespoň do boxu, ale po pár krocích se mu podlomily nohy a všichni věděli, že je zle. Pro něj a jeho týmového kolegu tak závod záhy skončil.

„Je to velká škoda. Měli jsme závod rozjetý parádně. Ale byl to rychlý závod a hlavní je, že Čech je v pořádku,“ upřesnil Pavel Kočárník.

Čech si tak poležel s diagnózou otřesu mozku a pohmožděním krční páteře s otokem v krku týden v brněnské Úrazové nemocnici.

„Jedinou útěchou je pro mě fakt, že jsem před pádem zajel svůj osobní rekord, když jsem poslední kolo stihnul za 30,51 sekundy,“ pousmál se Čech.

A to nebylo jediné jeho zlepšení. Už v kvalifikaci se znojemský závodník dvakrát zlepšil. Nejdříve zajel jedno z kvalifikačních kol za 30,81 a poté v druhém měřeném tréninku zajel kolo za 30,61 sekundy. Závěr Čechovy sezony tak nedopadl nejlépe, ale samotný závodník si i přes pád závod chválí.

„Byl to dobrý závod, který jsme měli hodně dobře rozjetý. Sice mám za sebou ošklivý pád, ale pro mě to jsou další zkušenosti do budoucna,“ uzavřel znojemský motocyklový jezdec.