„Je to hezký závod. Rád ho jezdím. Někteří ho srovnávají se Znovínem (závod Vinařská 50 Znovín Author Cup, pozn. red.), ale to dost dobře nejde. Pohádka je klasický bikeový závod," uvedl Jiří Mikulášek.

Ten je držitelem traťového rekordu. V roce 2007 dosáhl času 1:39,26. „Letos to asi nepřekonám. Měl jsem nějaké zdravotní problémy a dostávám se zpět do formy. Chtěli bychom vyhrát týmovou soutěž, jenže Martin Vojtěch měl také zdravotní problémy. Tak uvidíme," sdělil Mikulášek, který má vlastní tým Cyklo Mikulášek.

Padesátikilometrový okruh zůstává letos stejný jako v předešlých ročnících. Cyklisté se tak nevyhnou brodu přes řeku Želetavku. „Někteří závodníci na to nadávají. Brod je ale běžnou součástí MTB závodů," prohlásil ředitel závodu Miroslav Kučera.

Vloni měl brod vysokou hladinu vody. Tři jezdci ho zvládli projet, ostatní museli po svých. „Jednou jsem ho projel, ale raději ho proběhnu, protože z kola můžete spadnou a pak jste celý mokrý. Ten brod není příjemný, protože pak jedete třicet kilometrů v mokrých botách. Navíc rozehřátý vlezete do vody, která má snad pět stupňů. Vloni tam bylo vody do půlky stehen. Jinde jsou brody mělké a dají se v pohodě projet," oponoval Mikulášek.

Závod má vypsanou kategorii Elite, takže se kolem vranovské přehrady vydají pravděpodobně i někteří špičkoví čeští cyklisté. Vloni to byl například republikový mistr Pavel Boudný. „Zatím máme přihlášeno kolem stovky cyklistů. Většinou se ale hlásí až v týdnu před konáním závodů," přiblížil marketingový ředitel partnera závodu Vinařství Lahofer Daniel Smola.

Prozradil také účast známé osobnosti, která ale není ze světa sportu. „Ceny bude předávat herec Mirek Táborský. Sám jet nemůže, ale závodit bude jeho syn. Ten už jel i vloni," řekl Smola.

Tradičním termínem lančovské Pohádky bývala poslední prázdninová sobota. Sedmý ročník odstartuje až sedmého září. „Vedení Author maratonu nás požádalo o přesunutí termínu, protože se zrovna jede Král Šumavy, tak jsme mu vyhověli," vysvětlil Kučera změnu termínu.

Pořadatelé myslí i na děti, a tak každý rok pořádají přímo v areálu chatové osady Pohádka vložený závod dětí. „Vloni jsme zaznamenali velký nárůst dětských kategorií. Závodilo jednapadesát mladých cyklistů," doplnil Kučera.

Kapacita hlavního závodu je pět set cyklistů. „Počítáme s účastí tři sta až čtyři sta závodníků," dodal Kučera.

Organizátoři přemýšlí o změně startu a cíle v příštích ročnících. „Sondujeme, jestli bychom mohli startovat z pláže vranovské přehrady," prozradil Smola.

Poslední dva ročníky vyhrál Jiří Friedl z týmu Specialized. Jestli zkompletuje hattrick, bude známo příští sobotu. Závod začíná v deset hodin dopoledne. „Přál bych si, kdyby trochu pršelo. Trať pak víc klouže, závod se zpomalí, a to mi vyhovuje," usmál se Mikulášek.

Vranovská Pohádka
7. ročník MTB maratonu Vranovská Pohádka Lahofer Author Cup

sobota 7. 9. 2013 od 10.00 hodin

- Start i cíl závodu je v Chatové osadě Pohádka u Lančova.
- Délka závodu je 50 m.
- Celkové převýšení trati je 900 m.
- Předpokládaný počet 400 závodníků, mezinárodní účast.
- Propustnost trati je maximálně 500 startujících.
- Poměr povrchů trati je cca 35% asfalt a 65% terén.
- Dětský vložený závod se jede na krátké trati přímo v areálu chatové osady Pohádka. Registrace malých závodníků se koná přímo před závodem.

Přihlášky a další informace na www.vranovskapohadka.cz.