„V první třetině závodu jsme s Petrem Dlaskem odjeli a pak jsem se poctivě střídali. Byl to podobný závod jako Znovín Cup, který jsem dříve několikrát vyhrál," přiblížil premiérový vítěz Boudný.

Závod provázelo polojasné počasí, přesto jezdcům bylo docela teplo. „Mezi těmi vinicemi bylo hodně horko," smál se druhý Dlask.

Toho nemuselo mrzet, že jej Boudný v závěrečném finiši porazil. Vynahradil si to v exhibičním sprintu, který se konal odpoledne po skončení závodu. V něm si s Boudným pozice prohodili, a tak i Dlask se mohl radovat z vítězství.

Závod startoval z benzinky naproti Excalibur City v Hatích. Cyklisté se vydali podél hranice k hrádku Lampelberg a dále až k Jaroslavicím, kde přejeli hranici a po rakouské straně se vraceli na Hatě. Tento okruh absolvovali jezdci v hlavním závodě dvakrát a dohromady ujeli šedesát kilometrů. Kromě toho se jela i kratší pětatřicetiki­lometrová trasa nazvaná jako fitness.

„Trať je taková jezdivá a je ke všem spravedlivá. Jede se v tahu, není si moc, kde odpočnout. Jsou tam táhlá stoupání a je to cyklistika, která bolí," zhodnotil sedminásobný účastník Tour de France Pavel Padrnos, který býval v týmu Lance Armstronga.

Ten už se závodnickou kariérou skončil a klání mezi vinicemi si může vychutnávat. „Na takových závodech se buduje základna pro větší cyklistiku. Pro mě je příjemné se na nich potkávat s klukama, se kterými jsem začínal a hrozně dlouho jsem je neviděl. Tento závod byl velice dobře organizovaný a jak už jsem říkal, je to taková jezdivá cyklistika, která je blízko té silniční," poznamenal dvaačtyřicetiletý bývalý špičkový český cyklista.

Na závodech se tak potkali současní profesionálové a i ti bývalí. S nimi mohli poměřit síly zcela amatérští cyklisté.

„Měl jsem asi 28 minut ztrátu na první dva. Byl to ale suprový závod. Nezvyklý byl v tom, že se jel na dvě kola, takže v tom, v čem jsem se trápil v první kole, v tom jsem se trápil i ve druhém," konstatoval znojemský boxer Dominik Musil, který je vášnivým cyklistou.

„Táhl jsem 115 kilo. Kolo mě hrozně baví. Kdybych měl lehčí váhu, tak změním sport na cyklistiku," přiznal boxer těžké váhy.

První ročník MTB maratonu přilákal zhruba tři sta cyklistů včetně dětí, které měly svoje speciální závody přímo v místě startu. Podrobné výsledky je možné nalézt na internetových stránkách www.excalibur-mtbmarathon.cz.