Tradiční dvoudenní mezinárodní regatu třídy Star s názvem Moravia Cup tam v konkurenci dvanácti lodí ovládla favorizovaná rakouská dvojice Armin Wiedergut a Florian Klauber. „Účast šesti posádek z Rakouska byla třešnička na dortu letošní regaty," těšilo ředitele klání a závodníka Igora Štěrbu.

Mnohonásobný mistr České republiky ve třídě Star a úspěšný závodník v kategorii kajutových, regatových speciálů obsadil s parťákem Davidem Haklem z Lodních sportů Brno druhou pozici. „Absolvovaný dvoudenní maraton rozjížděk a hlavně sobotní čtyři trvající nonstop šest hodin daly všem pořádně zabrat. Panující vedro, mírný proměnlivý vítr a čas strávený na lodích donutily všechny posádky hrábnout si na dno," ocenil účastníky Štěrba, závodící za Yacht Club Znojmo.Dvoumístnou plachetnici třídy Star navrhl už v roce 1910 Francis Sweisguth. Od roku 1932 až do 2012 patřily jejich závody na olympijské hry. V brazilském Riu de Janeiro fanoušci jejich zápolení nespatří, ale mohli je vidět na Vranovské přehradě.Zdroj: DENÍK/Libor Malafa

Odjet čtyři rozjížďky v jednom dni není pro jachtaře až tak neobvyklé. „V Rakousku je to normální. Pořadatelé chtějí využít, když fouká vítr, dělají se i delší závody na osm hodin," popsal Luděk Novotný.

Znojemský kosatník, jehož činnost je držet otěže kosatky, má na starosti ostatní lanoví i spouštěcí ploutev a vyvažuje loď, se pro Moravia Cup spojil s rakouským kormidelníkem Haraldem Höfererem. „Potkali jsme se na závodech v Klagenfurtu a teď mi volal, že nemá kosatníka," poznamenal Novotný.

Po výhře ve čtvrté rozjížďce poskočili na třetí příčku, jenže chyba v nedělní poslední části závodu je stála stupně vítězů. Klesli na čtvrtou příčku za úspěšnou rodinnou posádku Stanislav a Vítězslav Ottovi. „V neděli přestalo foukat a došlo ke kontaktu s bójkou. Museli bychom na trestné kolečko, a jelikož nefoukal vítr, v závodě jsme nepokračovali," líčil znojemský jachtař.Dvoumístnou plachetnici třídy Star navrhl už v roce 1910 Francis Sweisguth. Od roku 1932 až do 2012 patřily jejich závody na olympijské hry. V brazilském Riu de Janeiro fanoušci jejich zápolení nespatří, ale mohli je vidět na Vranovské přehradě.Zdroj: DENÍK/Libor Malafa

S Höfererem se znají dlouho, ale jeli spolu poprvé. „Bylo to složité, protože každá loď je jiná a jazyková výbava taky není perfektní. Dlouho trvá, než vím, za co mám tahat," uvedl.

Třiačtyřicetiletý Novotný se jachtingu věnuje téměř celý život. „Začal jsem v pěti letech s otcem na menší třídě. Pak postavil katamarán Tornádo a do sedmnácti let jsem jezdil na něm, mezitím jsem dělal windsurfing. Od té doby, co máme chatu na Vranově, se jachtingu věnuji pořád," povídal Novotný.

Jeho současná třída Star poprvé od roku 1932 schází na olympijských hrách. „Jde o starý typ lodě s pevným kýlem. Je největší ze závodních lodí, ale takový dinosaurus. Teď se jde spíš do modernějších, rychlejších," přiblížil Novotný.

Moravia Cup 2016:
1. Armin Wiedergut, Florian Klauber (Rakousko) 6 bodů, 2. Igor Štěrba, David Hakl (YC Znojmo, LS Brno) 8, 3. Vítězslav Ott, Stanislav Ott (YC Znojmo) 12, 4. Harald Höferer, Luděk Novotný (Rakousko, Znojmo) 14, 5. Rudolf Köller, Alexander Begusch (Rakousko) 18, 6. Andreas Polanka, Vladimíra Veselá (Rakousko) 21, 7. Hubert Stiboller, Harald Hohenberger (Rakousko) 22, 8. Claudia Graber, Franz Kloiber (Rakousko) 30, 9. Libor Sluka, Jiří Koc (YC Znojmo) 31, 10. Jakub Pivnička, Petr Bartošek (YC Znojmo) 35, 11. Martin Sluka, Lukáš Sluka (ČR) 43, 12. Michal Novický, Josef David (YC Znojmo) 47.