Jihomoravské derby pro Znojmo. Podruhé v sezoně se v první florbalové lize odehrálo derby dvou účastníků z jihu Moravy. Tentokrát jako domácí brněnský Hattrick. Hosty ze Znojma však přijeli povzbudit fanoušci a atmosféra byla tedy opravdu bouřlivá.

Úvod zápasu byl pro znojemský klub pohádkový. V sedmnácté sekundě první třetiny narušil zkušený Milan Fridrich rozehrávku Hattricku a Jakub Procházka už měl při překonání brněnského brankáře Jana Chrásty lehkou úlohu. Následně však převzali iniciativu domácí a zbytek třetiny tvořili hru. V deváté minutě vyrážel brankář Znojma Martin Beneš nohou nebezpečnou střelu Tomáše Broma.

Na začátku čtrnácté měl vyrovnání na florbalce Jaroslav Řeháček, naštěstí pro znojemské mužstvo však trestuhodně přestřelil branku. Až v sedmnácté minutě se opět ofenzivně ozvali hosté, po těžké střele se vyznamenal Chrást a přesně umístěnou ránu vykryl rukou.

Ve druhé části si brzy po začátku zahrál brněnský celek přesilovou hru, když byl i přes protesty vyloučen Martin Pánek za hrubost. Počátek početní převahy byl ze strany Hattricku bez střelby, a když se konečně míček dostal před branku, poradil si s ním brankář Beneš. I ve hře pět na pět se domácí znovu dostali do několika nadějných šancí a ostřelovali znojemskou branku. V devětatřicáté minutě už vyrovnávací trefa Brnu ale vyšla. Po souhře s Markem Fuchsem se prosadil střelou na bližší tyč Zdeněk Habr.

Takzvaný gól do šatny ale dodal brněnskému týmu sebevědomí a na začátku třetího dějství otočili skóre. Třiačtyřicátá minuta totiž patřila dvojici David Medek a Brom. První jmenovaný z rohu vyzkoušel pozornost Beneše a Brom zakončoval už přesně do sítě.

Za pět minut bylo však opět vyrovnáno. Obránce Zdeněk Rada nabil Jiřímu Salavovi a ten ránou z první srovnal na 2:2 do téměř prázdné branky. Rozjetý Laufen se hnal za dalším gólem a ten na sebe nenechal dlouho čekat. Po přihrávce od Jana Nováka poslal Znojemské podruhé ve střetnutí do vedení Fridrich. „Pro nás jednoznačně nepovedené utkání. Pro splnění cílů v této sezoně musíme výrazně zlepšit koncentraci a nasazení do zbytku zápasů," uvedl brněnský stratég David Neruda.

Na samotný závěr utkání to zkoušel tým Hattricku v šesti bez brankáře. Tento tah ale brněnským příliš nevyšel. Nejprve sice Brom ukázkovým obranným zákrokem zabránil ve skórování Fridrichovi a definitivní tečku za dvanáctou výhrou v řadě tak dal pro Znojmo svojí druhou trefou v utkání Procházka. „První dvě třetiny byl k vidění velmi špatný florbal z obou stran. Diváci neviděli branky a k vidění bylo také pramálo šancí. Po stažení sestavy na dvě pětky jsme dostali svou hru alespoň do průměru a jihomoravské derby zvládli. Poklona našim fanouškům, že nás přijeli podpořit a byli slyšet více jak domácí," poznamenal ke dvanácté výhře v řadě trenér Znojma Jan Šťastník.

Znojemský tým tak nadále vládne tabulce první ligy, kde má tříbodový náskok na druhý pražský Black Angels. Třetí Ústí nad Labem ztrácí na Jihomoravany sice pět bodů, nicméně má dva zápasy k dobru.

Poslední domácí zápas kalendářního roku 2016 odehrají hráči Znojma v sobotu od dvaceti hodin proti desátému mužstvu tabulky Rožnovu pod Radhoštěm. První zápas roku 2017 pak sehrají v Pelhřimově.

Hattrick Brno – TJ Znojmo 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)

Branky a asistence: 39. Habr (Fuchs), 43. Brom (Medek) – 1. Procházka (Fridrich), 48. Salava (Rada), 50. Fridrich (Novák), 55. Procházka. Rozhodčí: Drápal – Pospíšil. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváků: 68. Střely: 20:18.

Hattrick Brno: Chrást (Kejík) – Brom, Vojtíšek, Gregor, Medek – Anderle, Tauš, Řeháček, Mati, Houbal, Machálek, Ondráček, Kolajta, Máček, Habr, Fuchs.

Znojmo: Beneš (Hándl) – Rada, Horák, Virgl, Peš, Dvořák, Juříček – Salava, Čihal, Procházka, Sláma, Novák, Fridrich, Ďuriška, Zejda, Rakušan, Pánek, Daberger.