Bouřlivá podpora a první dva kroky mezi tuzemskou smetánku. Florbalisté Znojma sehráli o víkendu na domácí palubovce úvodní dva duely finálové série první ligy proti FBC PULLO TRADE Česká Lípa. Oba zápasy dopadly pro znojemský tým úspěšně, a to i přesto, že měly zcela jiný vývoj.

Rekordně zaplněná znojemská sportovní hala hnala své oblíbence do prvního sobotního střetnutí. I díky provizorním tribunám za oběma brankami se do haly vměstnalo 603 diváků. Do Znojma dorazil také slušný počet českolipských fanoušků, kteří tak pomohli vytvořit atmosféru, jakou znojemský florbal a zdejší hala ještě nikdy nezažily.

Nabuzené tribuny se radovaly velmi rychle, a to po dvou minutách a tří sekundách. Útočník Jan Rakušan vybídl ke skórování znojemského ostrostřelce Tomáše Kuchariče a ten nepohrdl. Rozjeté Znojmo válcovalo obranu České Lípy a ta nevěděla, kde jí hlava stojí. Na začátku sedmé minuty se dostal k míčku nestárnoucí tahoun Znojemských Petr Sláma a rychlou střelou zápěstím vymetl růžek branky hostujícího gólmana Jana Dvořáka.

Ilustrační foto.
Florbalová juniorka Znojma napodobila seniory. Zahraje si o extraligu

Znojemští měli i nadále navrch a brankář Jan Hándl neměl příliš práce. V polovině čtrnácté minuty zafungovala stejná spolupráce jako u úvodního gólu a Kucharič prázdnou branku nemohl minout. V devatenácté minutě se ale hostující brankář zaskvěl a zlikvidoval dělovku zkušeného Milana Fridricha. „Bohužel jsme se na začátku zápasu doslova pokadili strachem. Takhle se o Superligu prostě nebojuje,“ přiznala trenérka České Lípy Lenka Bartošová.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili Českolipští mnohem lépe a dařilo se jim znojemskou obranu i zatlačit, z čehož dokázali zkorigovat na 3:1. Ve třiatřicáté minutě navíc hrálo Znojmo v oslabení. Hosté nic neukázali a domácí se ubránili.

Zbytek duelu už byl v režii Laufenu. Na konci druhé části přidal čtvrtý gól Rakušan, aby na něj následně navázal hattrickem Kucharič. Ve třetí třetině už Znoj-mo dominovalo a dotáhlo zápas k vítězství 7:2. „Série je 1:0, nic víc, nic míň. Hráči to odmakali, ale po utkání jsme přepnuli na druhý den. Nechtěli jsme udělat stejnou chybu jako s Black Angels,“ poznamenal znojemský kouč Jan Šťastník.

Včerejší souboj byl úplně jiný. Znojemští se sice trefou Fridricha dostali do vedení, ale na konci první dvacetiminutovky dokázal Dominik Jansa vyrovnat. „Zcela jiný výkon než v sobotu. Byli jsme mnohem aktivnější, bojovnější, ale bohužel nás pohřbily dvě chyby, které jsme udělali během sedmi vteřin. Zbraně neskládáme a těšíme se opět na nádherný florbal v České Lípě,“ uvedla Bartošová.

Ilustrační foto.
Sportovní haly? Pro menší obce moc nákladné. Přednost dostává třeba kanalizace

Znojemský tým se ve druhé třetině dostal do vedení 2:1 a znovu to bylo po souhře Rakušan – Kucharič, tentokrát zakončoval prvně jmenovaný. Hostům se podařilo i podruhé vyrovnat, ale závěr zápasu byl vypjatý a na branky bohatý. Laufen v rozmezí posledních pěti minut vsítil tři branky a zároveň inkasovali dva hráči pětiminutové tresty.

Na výhře 5:2 už to však nic nezměnilo. „Vedeme 2:0, ale je před námi ještě dlouhá cesta. Soupeř hrál dobře. Poděkování patří fantastickým divákům,“ dodal Šťastník.

Série pokračuje v pátek v České Lípě a Znojmo má tři pokusy na postup.

1. zápas:

TJ Znojmo LAUFEN CZ – FBC PULLO TRADE Česká Lípa 7:2 (3:0, 2:1, 2:1)

Branky: 3. Kucharič, 7. Sláma, 14. Kucharič, 38. Rakušan, 40. Kucharič, 57. Kucharič, 57. Procházka – 26. Matějíček, 48. Jansa. Rozhodčí: Sýkora – Tkáč. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváků: 603. Střely: 34:22.

2. zápas:

TJ Znojmo LAUFEN CZ – FBC PULLO TRADE Česká Lípa 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Branky: 4. Fridrich, 37. Rakušan, 56. Kucharič, 56. Procházka, 58. Čihal – 19. Jansa, 54. Novák. Rozhodčí: Drápal – Pospíšil. Vyloučení: 2:2 + Procházka, Kucharič 5 (oba ZNO). Využití: 0:1. Diváků: 587. Střely: 28:21.

Stav série (na 3 vítězství): 2:0.

Sestava Znojma: Hándl (Beneš) – Rada, Horák, D. Částek, Virgl, Zejda, Martinek, Peš – Salava, Čihal, Procházka, Sláma, Novák, Fridrich, Juříček, Rakušan, Pánek, Šindelář, Kucharič, Daberger.