Napínavý souboj čeká v sobotu diváky, kteří zavítají na florbalové utkání mezi mužstvy TJ SAM 73 Znojmo a FBC Česká Lípa. Proti sobě se totiž postaví dva celky, které dělí v prvoligové tabulce pouhé dva body. Lépe je na tom znojemský tým, který je druhý. Česká Lípa je za ním třetí.

„Pro oba týmy je to jeden z klíčových zápasů, jestli se udrží v první čtyřce. Předchozí zápas jsme s nimi vyhráli s odřenýma ušima o gól. Bude to hodně vyrovnané utkání. Vzhledem k naší situaci, kdy budeme mít velkou absenci, je soupeř trošku favoritem," uvedl znojemský trenér Filip Vítek.

Česká Lípa ale přišla o svou velkou oporu, českého reprezentanta Štěpána Slaného. Tohoto vynikajícího obránce zranil protihráč ve Žďáru nad Sázavou. V minulém utkání ještě nastoupil na samostatné nájezdy, které rozhodly o vítězství České Lípy nad lídrem tabulky, Pardubicemi. Ve Znojmě už bude stát jen na střídačce v roli trenéra a v úterý se podrobí plastice křížového vazu v koleni.

„To, že jsem zraněný, pro nás samozřejmě není ideální. Není ale pro nás prioritou, abychom postoupili do extraligy. Letos budujeme kádr pro první ligu a chceme načerpat zkušenosti do dalších let," přiblížil cíle nováčka 1. ligy Slaný.

Necítí, že by jeho tým měl mít ve Znojmě navrch. „Znojemský trenér chce asi ze svého týmu sloupnout nálepku favorita. Myslím, že utkání bude takovým zrcadlem aktuální výkonnosti před play-off. Zbývají čtyři kola do konce základní části, takže to bude ideální prověrka," dodal Slaný, který tým vede společně s dalším bývalým extraligovým hráčem Jiřím Stožickým.

Česká Lípa si navzájem pomáhá s extraligovým klubem z Mladé Boleslavi. Odtud také přišli kromě jiných oba trenéři coby hráči. „Dřív jsme spolupracovali na užší bázi. Nyní už máme jen jednoho hráče. Jsme pořád kamarádi, ale už máme své ambice," vylíčil Slaný.

V České Lípě vsadili na spojení mladých hráčů s ostřílenými borci. „Jsou to extrémní bojovníci. Sice jsou nováček, ale mají v týmu pár zkušených hráčů, kteří hrávali extraligu," poznamenal znojemský kouč.

Toto složení kádru nese Českolipským ovoce. „Základ pro úspěch v play-off je skončit do čtvrtého místa. Před sezonou jsme doufali, že by to tak mohlo dopadnout. Doplnili jsme mladé kluky zkušenými hráči," potvrdil českolipský kouč.

Duel Znojma s Českou Lípou tak nabídne zajímavý souboj týmů z vrcholu tabulky.

1. liga - 19. kolo, sobota 2. února

Znojmo - Česká Lípa (20.00)

Předcházející vzájemné utkání:

Česká Lípa - Znojmo 6:7

Postavení v tabulce:

Znojmo 2. místo, 37 bodů.

Česká Lípa 3. místo, 35 bodů.