Historicky první ročník fourcrossového závodu budou moci diváci zhlédnout už v sobotu. To se do Dobšic sjede celá česká špička, aby si to mezi sebou rozdala ve finálovém závodě Moravské fourcrossové ligy. Největší pozornost bude upřena na znojemského bikera Jana Antoše, který je zatím na pátém místě průběžného pořadí a doma by si rád vylepšil své nejlepší umístění, kterým je třetí příčka.

Letos se tak poprvé ve Znojmě utkají jezdci na speciálně upravených horských kolech v disciplíně, kde bok po boku na jedné trati jedou hned čtyři závodníci.

Zatím jen dual


V minulých letech se několikrát podobný závod ve Znojmě už uskutečnil, ale byl to pouze takzvaný Akutol dual.

Pro letošní ročník závod organizátoři trať rozšířili a zcela profil závodu změnili. V rámci jednotlivých jízd budou muset bikeři absolvovat trať plnou obtížných skoků a klopených zatáček.

„Vzhledem ke změně počtu jezdců na trati ze dvou na čtyři se musela celá trať předělat. A to nejen její šířka, ale také technická náročnost skoků a veškerých překážek, které na trati jsou,“ prozradil jeden z hlavních organizátorů finálového podniku Meat Fly Moravské fourcrossové ligy Radek Juhaňák.

Tréninky zúčastněných závodníků budou probíhat od deváté hodiny dopolední, samotný závod pak začne zhruba hodinu po poledni. Celého klání by se mělo zúčastnit čtyřicet bikerů ze všech koutů České republiky.

Za Cyklo Klub Kučera Znojmo, který je organizátorem závodu, bude startovat okolo devíti jezdců.

Největší pozornost bude soustředěna na Jana Antoše, který se v průběžném pořadí Moravské fourcrossové ligy pohybuje na pátém místě. Půjde mu hlavně o to, skončit v první desítce Top Ten, která by mu zajistila lepší podmínky pro nadcházející sezonu.

„Chtěl bych se na domácí trati předvést v co nejlepším světle. Můj cíl je dostat se do malého finále, mezi osm nejlepších jezdců,“ uvedl znojemský biker Jan Antoš.

Mimo samotný závod připravili organizátoři pro diváky doprovodný program, a to v podobě představení dalších bikerských disciplín.

První na řadu přijde Biketrial, ve kterém se představí znojemský jezdec Martin Hlávka. Ten se nedávno stal vicemistrem světa mládežnické kategorie právě v této disciplíně. Dále pak diváci budou moci zhlédnout Dirt, což jsou extrémní skoky na kolech za účelem předvedení nejsložitějšího triku.

Po celou dobu závodu je pro návštěvníky připraveno kromě doprovodného programu i občerstvení.

Vyhlášení vítězů


Závěrečné vyhlášení výsledků proběhne na večerní party v music klubu GoGo, kde se navíc uskuteční i vyhlášení celkových vítězů Moravské fourcrossové ligy.

„Doufáme, že nám vyjde počasí a že i divácká kulisa požene naše jezdce k lepším výkonům,“ uzavřel Juhaňák.