Těšetice jsou malá obec ležící asi deset kilometrů od Znojma, známá především ovocnými sady. Dnes už ale nejen jimi. V roce 2003 se v hlavě Jiřiny Jelínkové zrodil nápad zřídit v Těšeticích golfový areál.

„Začít s golfem nás napadlo v Krkonoších, kde mě pobláznil tehdejší prezident golfového klubu v Mostě. Po návratu domů jsem projížděla Těšeticemi, kde jsem se narodila, a napadlo mě, co kdybychom tady postavili golfové hřiště,“ přibližuje první krůčky k vybudování areálu Jiřina Jelínková, jejíž manžel je prezidentem Těšetického golfového klubu, cvičitelem golfu s licencí golfového rozhodčího třetí třídy

Má tedy všechna oprávnění udělovat klubový HCP 54.

„Hned jsem věděla, která lokalita bude pro golf nejvhodnější. Zašla jsem s tím nápadem za představiteli obce a oni souhlasili.

Obec mi dokonce pomohla uzavřít nájemní smlouvy s lidmi, kterým pozemek, kde jsme chtěli areál vybudovat, patří,“ vzpomínala na začátky celého projektu Jiřina Jelínková.

Současná podoba není konečná


Založit golfový areál v malé vesničce byl jistě tak trochu risk. Jenomže zrealizovat něco takového ve městě je z hlediska prostoru skoro nemožné.

V současné době má areál, na kterém se dá hrát, rozlohu tří hektarů. Výsledná podoba by měla mít podle návrhu rozlohu několikanásobně větší.

„Původně jsme chtěli společně s obcí vytvořit velký sportovní areál, ale nezískali jsme na to dotace, takže musíme golfový areál zprovozňovat kousek po kousku,“ posteskne si Jiřina Jelínková.

V golfovém areálu v Těšeticích najdete driving range (odpaliště), putting green (dohrávání míčků do jamek), cvičné bunkery (odpaly z písku) a chipping green (krátké přihrávky). „Nedá se říct, že je to golfové hřiště, spíše golfová akademie.

Areál funguje pro lidi, kteří se chtějí golf naučit. Kromě toho tu pořádáme i naše klubové turnaje,“ vyjmenovala Jelínková.

Golf se stal oblíbeným relaxačním sportem především hokejistů.

„Pro hokejisty je to úžasný způsob relaxace, protože jsou zvyklí hrát v uzavřeném prostoru zimního stadionu a v rychlém tempu.

A najednou přijdou na golfové hřiště, jsou v krásné přírodě, mají tu klid a kolem nich se pohybují lidé, kteří to stoprocentně respektují.

Golfu se ne nadarmo přezdívá sport gentlemanů, pravý golfista se pozná i podle chování,“ nachází Jiřina Jelínková příčiny velké obliby právě tohoto klidného sportu.

Nadějný golfista Milan Vantuch


Přestože rozlohou patří těšetické „hřiště“ mezi trpaslíky, mnozí lidé si je oblíbili.

Na tréninku byste zde mohli potkat i naději české golfové scény Milana Vantucha.

Ten hraje první ligu za Slavkov v týmu Golf Club Austerlitz, druhé členství má právě v Těšeticích.

V současné době je na čtvrtém místě golfového žebříčku hráčů do osmnácti let a zároveň patří do skupiny juniorských reprezentantů.