„Naši předchůdci začali sem na Vranov jezdit před nějakými osmatřiceti lety. To tady bylo jedno hřišťátko. Tenkrát se tady dělal volejbalový a nohejbalový turnaj. Dva, tři roky to tady organizovali naši předci a od té doby, kdy jsem se stal metodikem okresního výboru tělovýchovy, jsme s panem Bílkem, jakožto předsedou volejbalového svazu, dělali turnajů víc. Nakonec z toho vykrystalizoval jeden, a to je právě velké Vranovské léto,“ vzpomíná jeden z organizátorů a neoficiální mluvčí turnaje Milan Homolka.

Letos si na Vranov přijelo hlavně pro radost zahrát osm extraligových týmů. „Mančaftů je celkem padesát. Je to sice malý pokles kvantity, ale kvalita výrazně stoupla. Vždycky se totiž líp dívá na hezký volejbal,“ tvrdí Homolka. Po zajímavých atrakcích na celé pláži se rozptýlily stovky diváků.

„Těch návštěvníků je opravdu obrovské množství. Jak je vidět, i týmy, které nejsou příliš divácky atraktivní, mají přízeň diváků a na čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy určitě přijde spousta lidí,“ věří.

Sobota patřila turnaji mužů, který kvůli televiznímu přenosu končil až v neděli. „Od dvou do tří hodin je sestřih na ČT 4 Sport. V neděli ráno je prezentace děvčat, odpoledne pak bude patřit dámskému turnaji,“ vypočítává organizátor.

O přípravách hovoří jako o dlouhodobé práci. „Je to těžké spočítat, ale u mě osobně se čas příprav počítá na měsíce. Dáváme dohromady sponzory a podobně. Letos se ale výrazně kvalitativně změnil doprovodný program. Mladší generace organizátorů, jako třeba Jirka Bílek nebo Martin Veselý, vnesla do příprav absolutní zvrat ve smyslu sponzorů, doprovodných akcí nebo medializace a jsme rozhodně přesvědčeni, že to turnaji jen prospívá,“ říká Homolka.

A jak hodnotí spolupráci se společností Camp pláž, na jejímž prostoru se celá akce odehrává? „Jedním slovem: skvělá,“ usmívá se Homolka.