Můžete přiblížit sport, který děláte?

Jezdím mistrovství České republiky v trialu se sportovní čtyřkolkou o obsahu 450 kubických centimetrů. Letos byl první ročník tohoto netradičního čtyřkolkářského sportu. Trial je sport, který je o jezdeckém umění, o překonání sama sebe, kdy zvládnete vyjet to, o co byste se nikdy nepokoušeli ani ve snu. Překonáváte zdánlivě nepřekonatelné.

Jak vypadají tyto trialové závody?

Jede se několik trialových sekcí, kde se překonává těžký terén, občas i uměle vytvořený. Tratě se od sebe mnohdy odlišují obtížností, členitostí terénu, podkladu. Narazíte tu na bahno, písek, ostré kameny, hlínu. Zkrátka vše, co jste kdy viděli pod nohama na zemi. V každé sekci je trať vyznačena očíslovanými tyčkami, které musíte projet v daném pořadí.

Projetí jednotlivé sekce je časově omezeno. Počítá se každá minutka, každý trestný bod. Například couvání je za tři trestné body, dotyk tyčky při průjezdu je trestán pěti body, za sražení tyčky se odečítá pětadvacet bodů. Kdo má na konci závodu trestných bodů nejméně, vyhrává.

Jak jste se k tomuto sportu dostal?

Měl jsem dost velký koníček, a to fotografování. Časem jsem ale zjistil, že je to celkem nuda a postrádal jsem adrenalin. Viděl jsem čtyřkolku u kamaráda a od té doby jsem ji chtěl, až jsem si ji jednoho krásného dne koupil. Adrenalinová akce, vůně benzínu, smrad z vejfuku a pořádnej hluk co probudí i mrtvého, to je ono. Když jsem zjistil, že se v republice jezdí něco jiného, než je jen kroužení na dráze, chtěl jsem to zkusit.

A stal jste se mistrem republiky…

Byl to první ročník, tak zde bylo méně jezdců. Řekl jsem si, že chytnu šanci za pačesy a zkusím vyhrát. Nakonec to se štěstím vyšlo a dosáhl jsem celkového vítězství v kategorii Quad (sportovní čtyřkolka) nad 450 ccm. Příští rok to ale bude mnohem těžší, obhajoba titulu se asi konat nebude.

Kde trénujete?

Párkrát jsem trénoval v různě členitých terénech okolo naší vísky. Když ale se čtyřkolkou někde rejete, moc se to lidem nelíbí a nechci mít zbytečné problémy, tak jsem toho moc nepotrénoval. Musím to ale napravit.