Největší naděje desítek tisíc českých fanoušků Kornfeil se musel Salačovi vyhýbat a klesl na chvost závodu. Při následné stíhací jízdě stačil vyšplhat na devátou pozici. Nezopakoval tak loňskou třetí příčku z domácí Grand Prix.

„Z první zatáčky jsem odjížděl poslední a doháněl ztrátu. Přes některé jsem se dostal rychle, jiní se mnou chtěli bojovat, což mi bralo čas. Výsledek mě mrzí, nakonec jsem viděl prvního, byl jsem blízko čela závodu. Ale motorka nefungovala úplně dobře, byla o hodně horší než loni,“ litoval Kornfeil, který zůstává devátý v klasifikaci nejnižší kubatury.

Ještě fatálněji udeřila událost prvního kola na mladšího pilota německé stáje Redox Prüstel Salače. Sedmnáctiletý talent českého motorismu měl za sebou druhou nejvydařenější kvalifikaci, po níž startoval do závodu čtrnáctý. Šance na životní výsledek ale vzala rychle za své. „Mrzí mě to a jsem smutný. Dostal jsem v první zatáčce ránu od Bindera a nešlo to ustát. Měl by se dát do pořádku, protože to není první incident, který způsobil. Závod se nevyhrává v první zatáčce. Vše mě mrzí o to víc, že se to přihodilo na domácí trati,“ litoval Salač, který se do závodu ještě vrátil, ale na okruhu kroužil s obrovskou ztrátou a záhy zajel do boxů.

Dramatický podnik nejnižší kubatury ovládl Španěl Áron Canet, který díky triumfu poskočil na první místo klasifikace o tři body před Lorenza Dalla Portu. Ital dojel v Brně druhý, ačkoliv startoval až ze sedmnácté příčky.

DOMINANCE MÁRQUEZŮ

Brněnský pilot Karel Abraham v závodě MotoGP, jenž začal kvůli mokré trati po intenzivním dešti o víc než půl hodiny později oproti plánu, dojel na předposledním devatenáctém místě. „Body byly hodně daleko. Mohli jsme jim být blízko, ale bohužel to nevyšlo. Podmínky byly hodně náročné, řešili jsme problém a zatím nevím, co jej způsobilo. Nemůžu o něm zatím mluvit. Za Titem (Tito Rabat, stájový kolega, který dojel šestnáctý těsně za body, pozn.red.) jsme se ovšem pohybovat mohli,“ podotkl Abraham.

Závod královské kubatury se proměnil ve one man show suverénního lídra šampionátu Marca Márqueze, který v desáté Grand Prix sezony slavil už šestou výhru. V MotoGP si připsal jubilejní padesátý triumf. Druhý skončil Ital Andrea Dovizioso, třetí Australan Jack Miller. Miláček fanoušků Valentino Rossi dojel na Masarykově okruhu šestý.
Prostřední kubatuře panoval mladší z úspěšného sourozeneckého dua Márquezů Alex. Triumfem upevnil svůj náskok na čele klasifikace Moto2.

Závod Moto3 - Grand Prix ČR v Brně
1. Canet (Šp./KTM): 39:11,879
2. Dalla Porta (It./Honda): + 0.159
3. Arbolino (It./Honda): + 0.217
4. Masia (Šp./KTM): + 0.404
5. Antonelli (It./Honda): +499
…9. Kornfeil (ČR/KTM) + 1.063
…Salač nedojel

Pořadí Moto3 po 10 z 19 závodů:
1. Canet (Šp./KTM): 148 bodů
2. Dalla Porta (It./Honda): 145 bodů
3. Antonelli (It./Honda): 98 bodů
… 9. Kornfeil (ČR/KTM): 59 bodů
…26. Salač (ČR/KTM): 6 bodů

Závod Moto2 - Grand Prix ČR v Brně
1. A. Márquez (Šp./Kalex): 38.49.768
2. Di Giannantonio (It./Speed Up): +3.018
3. Bastianini (It./Kalex): + 4.158

Závod MotoGP - Grand Prix ČR v Brně
1. Márquez (Šp./Honda): 39.24,430
2. Dovizioso (It./Ducati): +2.452
3. Miller (Aus./Ducati): + 3.497
…19. Abraham (ČR/Ducati): +44.296

Pořadí MotoGP po do 10 z 19 závodů
1. Márquez (Šp./Honda): 210 bodů
2. Dovizioso (It./Ducati): 147 bodů
3. Petrucci (It./Ducati): 129 bodů
…24. Abraham (ČR/Ducati): 3 body

Karel Abraham při závodě MotoGP.
Body nejsou daleko, věřím, že na ně mám, říká před domácí Grand Prix Abraham