Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře a obzvlášť si cenila bronzové medaile z dvouhry na olympiádě v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou; čímž párzopakoval druhé místo z LOH v Soulu 1988.

Jana Novotná na pražské výstavě V zajetí Londýna
Wimbledonská vítězka Jana Novotná: Dnešnímu tenisu chybí zábava

Jana Novotná zaznamenala životní úspěch vítězstvím ve dvouhře Wimbledonu 1998. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Jednou slavila triumf ve Fed Cupu. 

"Všichni jsme ji měli rádi a fandili jí, nezapomenutelné bylo její wimbledonské finále se Steffi Grafovou (v roce 1993 Novotná prohrála ´vyhraný´ zápas - pozn. red.). Pro mě je to šokující zpráva. Vůbec jsem netušil, že je na tom tak špatně…," zavzpomínal na svou někdejší reprezentační parťačku Jiří Novák, někdejší světový hráč číslo pět. 

V posledních letech Jana Novotná působila i jako příležitostná komentátorka tenisových přenosů, své zkušenosti předávala tenisové bnaději barboře Krejčíkové. O smrti své dcery informovali její rodiče, příčinou byla těžká nemoc.