Domácí reprezentace se totiž představí v listopadu v Brně, kde se koná světový korfbalový šampionát. S reprezentací by Spěšná ráda dosáhla na medaili a se znojemským týmem po dvouleté pauze zvedla nad hlavu mistrovský pohár.
Zuzano, jak dlouho se korfbalu věnujete?
Bude to zhruba patnáct let. Ono se to po těch letech těžko počítá (smích). Ale v prvních ročnících základní školy jsme se zaměřovali na různé druhy míčových sportů a zhruba ve čtvrté třídě si každý zvolil, jakou cestou by chtěl jít. Někdo byl třeba pro volejbal, já jsem zvolila korfbal a jsem za to ráda.
O znojemských korfbalistech je známo, že i mimo hřiště působí jako jedna parta. Je tomu opravdu tak, jak se říká?
Nejsme tady jako parta, ale spíše jako jedna velká rodina. Odmalička jsme spolu a spousta z nás má v korfbalu i partnery. Jen nás teď trošku mrzí, že nám odchází Klára Zábojová, která musí pracovně do Pardubic. S ní odchází i její parnter Jirka Podzemský. Zase o jednu dvojici míň.
Začali jste se připravovat na novou sezonu. Co všechno máte za sebou?
Hlavně se připravujeme na ligu. Ta by měla začínat zhruba někdy na začátku září. Loni jsme skončili třetí a letos bychom chtěli jít na titul. V posledních pěti letech se přetahujeme s Českými Budějovicemi o první příčky, a tak chceme letos být tím prvním týmem zase my. Loni odešlo pár hráčů, zasáhla nás marodka, takže jsme byli až třetí.
Mezi kým se podle vás budou odehrávat boje o špici tabulky?
Určitě tam budou České Budějovice a snad i my. Nám se ale dobře hraje s Kolínem. Mají podobný herní styl jako my a ty zápasy bývají většinou jedny
z nejhezčích.
Sešla se na prvním tréninku spíše parta z loňské sezony, nebo fanoušci uvidí některé nové tváře?
Vesměs je tým stejný. Samozřejmě se snažíme mančaft doplňovat, ale je to spíše z řad mládežnických kategorií – dorostu.
Je to potřeba, protože například Martin Pařízek odjel studovat do Holandska a Martina Žáka sužují zdravotní problémy.
Je absence bývalého kapitána Martina Žáka pro váš tým hodně citelná?
Ztráta to určitě je. Vždycky to byl takový ten správný kapitán, který nás dokázal povzbudit a spíš nám dal podnět k lepšímu výkonu. I když je na lavičce, vůbec se nezměnil. Je to pořád velký buřič, ale je to něco jiného, než když jsme ho měli na hřišti.
Zmínila jste zdravotní problémy hráčů. Co nejčastěji trápí hráče korfbalu?
U dorostenců to jsou většinou kolena. Je to možná dané tím, že oni stále rostou. U nás dospělých je to veliká zátěž hlavně na klouby, spíše kotníky.
Máte za sebou i reprezentační soustředění. Jak to vypadá s národním výběrem před světovým šampionátem?
V reprezentaci už se nějaký rok pohybuji. Ale to byly spíše výběry mládežnické. Před dvěma lety jsem byla se seniory na světových hrách, což je obdoba olympiády. Tam jsme skončili třetí, což byl veliký úspěch. Hlavně se chceme teď poprat opět o ten bronz.
Je spolu s vámi v reprezentaci ještě někdo za Znojma?
Máme tam docela velké zastoupení. Zatím je nás šest v širším výběru. Ten se samozřejmě bude zužovat, a kdyby se nám všem povedlo prosadit se, bylo by to báječné.
Co vy a korfbal do budoucna? Hodláte u něj zůstat?
To se všechno uvidí. Korfbal mě baví a pokud budu moci, tak ho budu hrát na sto procent. Teď jsme si ale s přítelem pořídili byt a je to docela náročné. Obdivuji lidi, kteří mají rodiny, své závazky a ještě se dokáží sportu věnovat. Taky to závisí na partě. Pokud budeme na tréninky chodit ve čtyřech, tak to asi nebude mít cenu. Pokud ale všichni u korfbalu vydržíme, vydržím i já.
 
Stránky týmu Korfbal Znojmo zde.