Již třetí kolo osmičlenných družstev krajského přeboru v šachu má Znojmo zdárně za sebou. Papírovým favoritem zápasu bylo jednoznačně družstvo TJ Znojmo, které nasadilo na pět svých šachovnic hráče s ratingem přes dva tisíce a na zbylé tři šachovnice hráče jen o trošku slabší. Za oddíl SPgŠ Znojmo hráli mladí šachisté, kteří intenzivně trénují pod vedením kapitána Jana Dočekala.

Domácí nezahájili své partie příliš přesvědčivě. Na první šachovnici Libor Dvořák překvapil Jana Dočekala výbornou domácí přípravou. Ve velice útočné sicilské zahájil rychlý útok na soupeřova krále. Šimon Fouček přehlédl odtažný šach a ztratil koně. Tomáš Fojtík hrál proti Lukáši Mikulů více pasivně a nechal jej obsadit důležitý sloupec oběma věžemi. Jen domácí Světlana Smrčková zaktivizovala všechny své figury lépe než Josef Petlák, který navíc v zahájení spotřeboval hodně času.

„Ze zahájení jsem přešel do naprosto remízové koncovky, u které jsem vůbec nevěděl, jakým způsobem zlepšit pozici a snažit se o výhru. Protože se situace z našeho pohledu nevyvíjela příznivě, snažil jsem se ji lámat přes koleno, kvůli tomu jsem se dopustil několika špatných tahů a nakonec jsem byl za remízu ještě rád," popsal svoji partii s Richardem Nekulou Vojtěch Havel, hrající za domácí družstvo na páté šachovnici.

Zhruba po třech hodinách ale došlo ke zlomu.

Dočekal zvládl partii obrátit ve svůj prospěch, když ubránil svého krále po soupeřově oběti věže. Jakub Marek na osmé šachovnici ubránil horší koncovku.

„Ze zahájení byla partie vyrovnaná, ovšem ve střední hře, která mimochodem zdobí mého soupeře Josefa Růžičku, jsem se dostal pod velký tlak, z kterého jsem se nakonec dokázal vymotat, avšak s dvěma pěšci méně. To bylo do následující koncovky docela nemilé, ale nakonec jsem jednoho pěšce získal, další potěšující okolnost byla, když mi soupeř nabídl remízu. Ještě jsem chvíli počkal, abych nic neuspěchal, a když dokázal náš hráč na třetí šachovnici vyhrát, tak jsem ji nakonec přijal a podílel se na vítězném výsledku," dodává Marek.

Díky pravidelným tréninkům a kvalitní přípravě zvítězilo mladé družstvo G+SPgŠ Znojmo.

ROMANA ČERNÁ