„Nestartovali jsme z úplně první vlny. Přesto ale Dan Novotný obsadil 686. místo a z Čechů byl sedmnáctý. Já jsem byl na 2060. místě a Roman Goldschmidt dojel na 4302. místě,“ sdělil výsledky jeden ze závodníků Petr Kolář.

Do Švédska jela čtyřčlenná skupina. Kromě již zmíněných závodníků měli i svého řidiče , kterým jim byl i pomocníkem. „Kluci jsou obdivuhodní, že se dokážou umístit na tak dobrých místech,“ chválil je Pavel Novotný, který je tatínkem Daniela Novotného.

Devadesátikilo­metrového lyžařského maratónu se zúčastnili už předloni. „Tehdy tam s námi byl ještě můj bratr, který ale teď už tolik nezávodí. Vrátili jsme se do Švédska, protože je tam jedinečná, skvělá atmosféra. Dá se to těžko popsat. Je to švédský sportovní svátek,“ nadšeně vyprávěl Kolář.

Pohlcený zdejším děním byl i jejich šofér, přestože se hlavního závodu nezúčastnil. „Panuje tam naprosto fantastická atmosféra. To by měl každý zažít,“ dodal Novotný.

Krumlovská skupina byla ve Švédsku téměř týden. „Nejel jsme sice hlavní závod, protože bych už ve svém věku devadesát kilometrů neujel. Během týdne před jeho konáním, jsou tam ale i menší závody. Běhám dvaceti až třicetikilometrové tratě,“ pronesl Novotný.

Sportovci si užívali krásné severské přírody. „Jezdili jsme na běžkách, prohlíželi si okolí, potkávali soby. Obdivovali jsme nádhernou přírodu,“ poznamenal Kolář.

Na samotný závod se připravovali už od brzkých ranních hodin. „V den závodu vstáváme o půl třetí a musíme zorganizovat spoustu věcí, abychom mohli v osm hodin vystartovat,“ přiblížil Kolář.

Prozradil také, jak dlouho devadesátikilo­metrovou trať jedou. „Dan Novotný to ujel za něco málo přes čtyři a půl hodiny, já pět hodina Roman Goldschmidt těsně nad šest hodin.

Krumlovští sportovci byli ubytovaní ve městě Mora, což je cílovým místem Vasova běhu. Start je o devadesát kilometrů dál v městečku Sälen. „Je to zajímavé, když na trať vyrazí několikatisícové mraveniště lidí. Během samotného závodu cítíte vůni masa, které lidi kolem tratě pečou. Hraje muzika a je to prostě nádhera,“ znovu zmínil jedinečnou atmosféru závodu Kolář.

Vasův běh, který se ve švédštině nazývá Vasaloppet, je nejstarším, nejdelším a nejmasovějším závodem běžeckého lyžování na světě. Poprvé se běžel v roce 1922. Běhá se na počest švédského krále. „Roku 1521 poslové z města Mora dostihli na lyžích před městem Sälen šlechtice Gustava Vasu a přesvědčili jej, aby vedl Švédy ve válce proti Dánům. Ve válce zvítězili a Gustav Vasa se stal švédským králem,“ říkají historické prameny.

Kromě legendárního švédského závodu se sportovci zúčastňují i mnoha jiných. „Mnoho let už jezdíme různé běžecké maratóny. Teď poslední tři roky objíždíme Český pohár dálkových běhů na lyžích, který se nazývá Ski Tour. Dan Novotný v něm letos skončil na šestnáctém místě. Já jsem byl na šestatřicátém místě a Roman Goldschmidt na šestapadesátém,“ vypočetl Kolář.

Běžci na lyžích z jižní Moravy jsou docela raritou. Sněhu bývá v jejich regionu málo. „Trénujeme hodně na Vysočině, jezdíme na hory. Pomáháme si jinými sporty jako triatlonem, jízdou na horském kole a hodně jezdíme na kolečkových lyžích. Plaveme a posilujeme, někteří také běhají,“ pronesl Kolář.

Ten žije v Moravském Krumlově, Dan Novotný pak ve Vedrovicích a Roman Goldschmidt v Kuřimi. „Všichni jsme v Krumlově vyrostli. Kluci, i když tu nežijí, se pořád považují za Krumlováky,“ objasnil.

Sportovci závodí pod hlavičkou sportovního klubu Kolis Moravský Krumlov. „Založil jsem ho před dvanácti lety. Je to menší amatérský sportovní klub. Organizuje horskou a silniční cyklistiku, běh na lyžích, atletiku, triatlon a pěší turistiku. Je nás kolem třiceti. Účastníme se větších i menších sportovních akcí. Dřív jsme i organizovali běžecké závody. Teď už je děláme jen pro malinkaté děti,“ vysvětlil Kolář.

Název klubu vznikl z jeho příjmení. „Kolis je rodinná přezdívka po strýcovi z dřívějška,“ prozradil sportovec, který v Krumlově provozuje Bistro. „Pracuji v kuchyni, rozvážím obědy, někdy jsem za barem. Dělám, co je potřeba,“ dodal čtyřicetiletý sportovec.

Klub má své internetové stránky na adrese www.skkolis.estranky.cz, kde je uvedeno motto klubu: „Člověk mnoho vydrží, má-li cíl.“ A jak vidno jeho členové se ho maximálně drží.