Vysvětlete, co to znamená cross trénink?

Jsou to silové kondiční tréninky zaměřené na komplexní rozvoj vycházející z crossfitu. Cílem je rozvoj maximální síly, vytrvalosti, obratnosti a samozřejmě spálení tuků. Při cvičení se také zaměřujeme na kardiovaskulární vytrvalost, výbušnost, rychlost, rovnováhu, pohyblivost i koordinaci. Jde vlastně o celkové zpevnění těla.

Jak takový trénink vypadá?

Je to forma kruhových tréninků, kdy cvičíme vlastní vahou, na hrazdě, na kruzích a kombinujeme to cvičením s kettlebelly, medicinbaly, lany a tak dále.

Pro koho je cvičení určené?

Pro muže i ženy bez rozdílu věku.

To znamená, že na trénink může přijít jak zdatný sportovec, tak i začátečník?

Přesně tak. Trénink mu přizpůsobíme podle výkonnosti.

Nebude začátečník ostatní zdržovat?

Cross tréninky vychází z toho, že uděláme rozcvičku, která je silová. Jsou tam nějaké kliky, dřepy, výpady a pak se vrhneme na hlavní program. Ten se skládá třeba z deseti prvků. Každý prvek musíme opakovat dvacetkrát a děláme to na čas. Nebo jedeme na čas co nejvíce opakování.

Nemůže si člověk nějak ublížit, když není zkušený sportovec?

Ne. Pro začátečníky volíme velice jednoduché cviky. Když přijde začátečník, tak na něj dohlížím, učím ho techniku, ukazuju mu, co a jak má dělat. Zároveň ho kontroluju, aby se mu nic nestalo.

Jak často je vhodné dělat cross trénink?

Minimálně třikrát týdně, aby byly znát nějaké výsledky. Ony budou vidět, i když bude člověk chodit méněkrát, ale bude to trvat delší dobu.

Kolik lidí míváte ve skupině na tréninku?

Jsou to menší skupiny kolem pěti až šesti lidí.

Jak dlouho trénink trvá?

Minimálně hodinu. Po tréninku se ještě věnujeme strečinku, takže v tělocvičně jsme až hodinu a půl. Strečink nemůžeme zanedbávat, je velice důležitý.

Doporučujete lidem, aby se ještě věnovali i jinému cvičení, třeba v posilovně?

Nechávám to na nich. Já se snažím o všeobecný rozvoj, aby si procvičili celé tělo, takže už by nikam jinam nemuseli chodit. Samozřejmě ale mohou. Je to vhodné jako doplňkový trénink pro zápasníky, boxery, pro různá bojová umění, aby získali větší kondičku.

A co třeba fotbalisté?

Určitě se jim to může hodit. Tréninky jsou dělané na vytrvalost, na výbušnou sílu nohou.

Jak dlouho se věnujete cross tréninku?

Zatím krátkou dobu, ale předtím jsem se věnoval kruhovým tréninkům.

Jaký je rozdíl mezi kruhovým tréninkem a cross tréninkem?

Základní rozdíl je v tom, že kruhový trénink je s pauzami. Cross trénink je bez pauz. V kruhovém tréninku cvičíte čtyřicet vteřin na maximum a dvacet vteřin odpočíváte. Kdežto v cross tréninku jedete pořád, až splníte určitý počet stanovených cviků. Cviky jsou u obou tréninků podobné.

Jak to člověk vydrží, když cvičí bez přestávek?

V cross tréninku si každý volí přestávky sám podle toho, jak potřebuje. Když už nemůže, odpočne si a pak zase jede naplno. Každý trénink je jiný, ale máme srovnávací cvičení, které se dělá třeba jednou za měsíc. Podle času, za který ho cvičenec zvládne, zjistím, jak se zlepšil. Zapisuju si časy, jak kdo rychle trénink zvládá. Když lidé cvičí ve skupině, tak se navzájem podporují, hecují k lepším výkonům. Není to žádný stereotyp a skladba každého tréninku je jiná.