Přesně 12. září 2012 oslaví znojemské taekwondo dvacet let. Do Znojma ho přivedl František Macek, který je stále hlavním mužem znojemské školy. Kromě oslav čeká znojemský oddíl mistrovství světa v Kanadě. Mohl se také zúčastnit olympiády v Londýně, ale překážkou byly finance a náročná organizace. Macek také vysvětlil, jak to je s různými odnožemi taekwonda. To znojemské se nazývá Taekwond-Do I.T.F.

Jak je možné, že taekwondo má více odnoží?
Je jenom jedno. Vždycky se ale našla nějaká chytrá hlava, která si řekla, že by mohla dobře vydělat. Dala taekwondu trochu jiný název, trošičku ho pozměnila, dala mu jiný znak a založila mezinárodní federaci. Vždycky v nějakém státě někoho zblbla, a tím pádem vzniklo několik škol taekwonda. Jsou to odnože, které ale nejsou pravé.

A vy jste to pravé taekwondo?
Naštěstí ano. Na více druhů taekwonda mělo také vliv rozdělení Koreje. Když vzniklo, tak byla jednotná Korea. Pak byla válka mezi severem a jihem Koreje a země se rozdělila. Tudíž nemohli mít stejné taekwondo. Jižní Korea tak z nějakých politických důvodů udělala jinou odnož taekwonda. A pak se tvořily různé odnože a je to bohužel nepřehledné.

Které taekwondo je na olympiádě?
Taekwondo W.T.F. Ale v roce 2010 na mistrovství světa v Jižní Koreji, kde bylo Znojmo jediným zástupcem z České republiky, se sloučilo I.T.F. a W.T.F. v jeden celek. Ostatní odnože nechtějí na toto sloučení přistoupit a jedou si ve svých kolejích.

Takže letos na olympiádě bude i to „znojemské" taekwondo?
Ano, bude. V srpnu je ale mistrovství světa v Kanadě. A ve chvíli, kdy jsme se sjednotili, už jsme se připravovali na mistrovství světa. Od nás pojede dvanáct závodníků, z toho jeden z Jevišovic. Bude to stát půl milionu korun. Kvůli tomu, jak to dopadlo se Sazkou a s ČSTV, tak na olympiádu jsme nedostali peníze. Kvalitou bychom na ni měli. Bylo by to ale náročné organizačně. Mistrovství světa začíná začátkem srpna. Odletěli bychom do Kanady, pak bychom museli letět do Londýna na registraci, vrátit se zase do Kanady závodit a po soutěži letět do Anglie na olympiádu. To takhle nejde.

Jak se vůbec taekwondo dostalo do Znojma?
Samozřejmě omylem a náhodou, jako vždycky všechno. Učil jsem se v Brně na truhláře. Šel jsem tam s tím, že chci pokračovat s hokejem, který jsem dělal. Vzali mě do dorostu Zetoru Brno.
Na internátu se ale člověk setká s takovými nepříjemnými věcmi, kdy se mu hodí, že se umí bránit. A chtěl jsem také dělat ještě něco navíc než jen hokej. Náhodou jsem viděl malý letáček, který informoval o náboru do taekwonda. Vstoupil jsem tam a už nevylezl. Bylo to v roce 1989.
Když jsem končil učení, myslel jsem, že skončím i s taekwondem. Moji učitelé mi ale řekli, že ve Znojmě není zastoupení a ať si seženu tělocvičnu. Slíbili, že mi budou pomáhat. Přijeli pak vždycky jednou za měsíc, vybrali peníze a odjeli.

V republice je váš oddíl na špici?
To bych neřekl. Jsme takový střed. Nejsme nejhorší a ani nejlepší.

Kolik lidí na Znojemsku se věnuje taekwondu?
Se Znojmem, Jevišovicemi a Šumnou je nás sto šedesát.

A jak je to v České republice?
Tím, jak se taekwondo rozdělilo, tak fungují tři subjekty. Jeden má zhruba čtyřicet škol, druhý dvanáct a my budeme mít od nového roku šest škol. Každé odvětví taekwonda má své mistrovství světa, takže se může stát, že Česká republika může mít v jednom roce pět mistrů světa.

Od kolika let se dá taekwondo dělat?
Není do nijak vymezeno.

Takže může člověk začít třeba ve čtyřiceti?
Jeden pán u nás začal v padesáti a teď má už třetí dan. Bude mu třiasedmdesát. Taekwondo mohou dělat lidé bez rozdílu věku. Takže když přijde někdo v šedesáti, může klidně začít.

Všimla jsem si, že děti, které jsem viděla na tréninku, mají velkou disciplínu…
Musí ji mít, aby věděli, co mají dělat. Ve chvíli, kdy ji nebudou mít, tak se nic nenaučí.

Čekají vás oslavy dvaceti let…
Devátého června pořádáme pátý ročník Znojmo open. Mají přijet oddíly z Arménie, Uzbekistánu, Makedonie, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Itálie, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Německa, Švédska, Norska, Anglie. Jezdí třeba až z Nového Zélandu, ale kvůli mistrovství v Kanadě letos nedorazí. Stojí to vše hodně peněz. A potom přijede 23. září na seminář významný host, syn zakladatele taekwonda.