Úplnou novinku v České republice zažijí v sobotu návštěvníci vranovské pláže. Na jezeře vranovské přehrady se budou konat první samostatné celorepublikové závody desetimístných dračích lodí místo obvyklých dvacetimístných.

„Desetimístné dračí lodě jsou v Česku novinkou. Menší počet osádky umožňuje snadnější obsazení lodi, než když musíte shánět dvacet lidí. Dračí lodě už na vranovské přehradě jezdily. Ta je pro tyto závody úžasným místem. Lidi na pláži mohou nejen fandit, ale i sami se zúčastnit," informoval jeden z organizátorů Jiří Bílek.

Šanci mají i amatéři

Závody jsou otevřené pro všechny. Přihlásit se může kdokoliv, kdo má chuť si vyzkoušet dračí lodě, protože pořadatelé zajistili i menší zácvik. Vypsané jsou hlavní kategorie Fun, Firmy a Profi, které se budou dále dělit do podkategorií. Organizátoři připravili dvě tratě: sprint na 200 metrů a dlouhou trať 550 metrů, která se pojede jako stíhací závod dvou posádek na oválné dráze se dvěma obrátkami. Kormidelníky zajistí pořadatel.

Malé dračí lodě získávají ve světě čím dal větší oblibu. Oficiálně se disciplína jmenuje Small Dragon Boat. „Viděli jsme desetimístné lodě ve světě a zalíbili se nám, protože tyto menší lodě jsou vhodnější pro děti a pro různé náborové akce. Manipulace s lodí je jednodušší. Přivezli jsme je, abychom poskytli třeba školám další vyžití a přivedli tím více dětí k vodě," přiblížil jeden se strůjců závodů dračích lodí na Vranově a předseda znojemského kanoistického oddílu Petr Štěrba.

Ten je velkým propagátorem dračích lodí u nás a vloni vedl výpravu na mistrovství světa v Honkongu, která vybojovala titul světového šampiona a přivezla i jedno stříbro. V menších lodích vidí perspektivu. „Jsou to takové dynamičtější lodě. Loď je jen o něco menší než velká loď a pádlaři tam mají více místa. V příštím roce bychom chtěli pořádat seriál závodů celorepublikového poháru a vranovská přehrada by mohla být jednou z lokalit, kde by se závod jel," sdělil Štěrba.

Jistou zkušenost s pořádáním závodů na malých dračích lodích udělal už o uplynulém víkendu. „O víkendu se uskutečnil první zkušební závod na rybníku v Boskovštejně a přihlásilo se šestnáct posádek. Byla to jen taková odpolední vesnická akce, kterou jsme ani nijak neprezentovali a přesto tam přijelo přes dvě stě lidí," poznamenal Štěrba.

Vranovské léto, které dříve vzniklo jako volejbalový turnaj, by se tak mohlo po nohejbalových kláních rozšířit o další sportovní odvětví. „Záleží na tom, jak se podaří vybudovat další sportoviště v kempu na pláži. Na příští rok se chystá vytvoření beachových kurtů, na kterých by se mohl hrát plážový volejbal a fotbal. Zajímavý by mohl být také fotbal třeba dva na dva," zamyslel se Bílek.

Závod dračích lodí je poslední sportovní akcí Vranovského léta, které zajišťuje na pláži vranovské přehrady nejen sportovní vyžití. Více informací o závodech dračích lodí naleznete na webu www.dragonboatevents.cz.

PROGRAM - závod Small Dragon Boat

sobota 3. srpna

časy jsou orientační

9:00 – porada kapitánů

10:00 – 15:00 závod na 200m

15:00 – 550m dračí ovál

20:00 – Slavnostní vyhlášení výsledků

20:30 – DragonBeachParty