Jak vznikla myšlenka oživit znojemský basketbal, který aktuálně hraje oblastní přebor?
Basketbal ve Znojmě funguje už řadu let. Máme kvalitní trenéry, kteří odvádí dobrou práci s mládeží. Jen je škoda, že aktuálně mládež v žádné soutěži nepůsobí. Náš záměr je získat nové partnery a umožnit ve Znojmě mládeži hrát soutěže, následně pak s její pomocí vrátit A-tým do vyšších soutěží, kde roky úspěšně působil.

Tomáš Vyklický
Datum narození: 24. února 1998
Hráčská pozice: pivot
Číslo dresu: 14
Koníčky: hokej, basketbal, seriály, čas s přítelkyní
Basketbalové úspěchy: 1. a 3. místo v přeboru středních škol za okres Znojmo


Jaké jsou nejbližší plány?
Nejbližší cílem je začít vyhrávat. Aktuálně A-tým prochází generační výměnou. Starší generace přepustila své minuty mladým odchovancům a chvíli bude trvat, než tým získá zpátky svou kompaktnost a nabere zkušenosti. Mladí hráči se rychle zlepšují a věříme, že brzy se to projeví i na hřišti. To se potvrdilo i v posledním kole proti Hodonínu, což je jeden z nejsilnějších týmů v soutěži. S nimi jsme prohráli o jediný bod, i když jsme většinu zápasu byli ve vedení.

Oslovili jste už nějaké sponzory?
Samozřejmě. Už jsme dokonce domluvili partnerství s firmou Aper a s podnikatelem Karlem Bobkem. Jsme v kontaktu s další trojicí společností s tím, že diskutujeme o formách spolupráce. V nejbližší době máme v plánu oslovovat další. Pracujeme na tom a zatím se daří, snad to bude jen pokračovat. Chystáme také pochopitelně nové dresy.

Budete žádat o finanční spolupráci i město Znojmo?
Znojmo vyčleňuje každý rok část svého rozpočtu na sport. Většina prostředků ale končí u na Znojemsku mediálně známějších sportů jako hokej nebo fotbal. Pro oddíly s regionální působností zbývá jen málo peněz. Každý rok doufáme, že na nás aspoň zlomek zůstane. Prostředky jdou většinou na platby tréninkových jednotek. Zatím tomu tak vždy bylo a jsme za to samozřejmě městu vděční. Samostatnou kapitolou jsou tréninkové prostory. Na celém okrese Znojmo je v současné době pouze jediné hřiště, které splňuje parametry pro hraní soutěže České basketbalové federace, a to ve sportovní hale. Hala je dlouhodobě kapacitně přetížená, a to jak v týdnu pro tréninky, tak o víkendu na zápasy.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.
Góly z přesilovek chybí, ví hokejoví Orli před domácím zápasem s Villachem

Čím chcete nové zájemce nalákat? Z míčových sportů se na Znojemsku daří nejvíce florbalu a volejbalu.
Asi největším lákadlem pro mladé zájemce by měla být atraktivita sportu jako takového. Basketbalista by měl být komplexně trénovaný. Není možné být jednostranně zaměřený a je nezbytné u hry i přemýšlet. V neposlední řadě, jako u každého kolektivního sportu, je třeba být týmovým hráčem. Jako lokální patrioti fandíme všem sportovcům, kteří reprezentují město Znojmo. Uznání si zaslouží především kluby, které preferují odchovance a umožní jim ve sportu následně pokračovat i v dospělých kategoriích. At už na amatérské úrovni, nebo profesionální.

Zaměříte se na mládež, nebo máte zájem pracovat hned od začátku i se seniorským mužstvem?
Aktuálně pracujeme s přípravkou i s kadety. Ti nejlepší jsou letos již ve velké míře zapojováni v A-týmu jak při tréninku a soutěži. Provázaností jednotlivých kategorií chceme zvýšit soutěživost uvnitř klubu a zrychlit tréninkový progres mladých hráčů a hlavně hledat další trenéry pro mládež.

Chystáte se spolupracovat i se základními školami?
S těmi už spolupracujeme. Starají se o to trenéři a další členové klubu. Naším úkolem bude zvýšit propagaci basketbalu na základních školách.

Znojemský basketbal hrál dříve vyšší soutěže. Co stojí za úpadkem?
Jde o generační obměnu. V loňské sezoně dostali mladí hráči příležitost a letos jsme jejich počet a minutáž ještě navýšili. Většina hráčů A-týmu studuje vysoké školy a je mimo Znojmo. Ne všichni se po ukončení studia do Znojma vrací. Často se nám stane, že mládež, kterou vychováme, stáhnou kluby s lepšími podmínkami.

Hokejisté Znojma prohráli i druhé derby sezony.
Orli v derby Vídeň potrápili, ale nakonec prohráli 4:6. Rozhodly přesilovky

Kde se zájemci mohou hlásit?
Informace brzy zveřejníme na Facebooku.

Budete ještě více apelovat na město, aby vznikla nová sportovní hala?
V minulosti byla myšlenka vybudovat v těsné blízkosti současné další tréninkovou, což by byl asi ideální stav. Koupě stávající haly u zimního stadionu určitě rozšíří možnosti sportování znojemské veřejnosti, ale pro basketbal z hlediska její vybavenosti je nepoužitelná.

Kde vás fanoušci mohou v nejbližší době sledovat?
Nejbližší zápasy hrajeme ve Vyškově a v Podolí. Následně nás uvidí doma šestnáctého prosince, kdy ve sportovní hale vyzveme Kroměříž. Čas upřesníme a zveřejníme na Facebooku. Mládež se také účastní různých turnajů.

Jak jste se k basketbalu ve Znojmě dostal?
Vyrůstal jsem tu a vždy chtěl basketbal hrát. Je škoda, že jsem se nepřihlásil dřív. Když už jsem si však řekl, že chci hrát, našel jsem si informace na internetu, kde bylo vše popsané, a připojil jsem se.

Máte nějaké osobní cíle?
Pracoval jsem na obraně a nyní se zaměřuji na útok. Zlepšuji se, ale chce to čas a pravidelný trénink. Mým hlavním osobním cílem je hrát týmově a pomoci výkony k vítězstvím.

Co byste vzkázal zájemcům a fanouškům, aby si našli cestu na zápasy nebo přivedli zájemce o tento sport?
Basketbal je skvělý sport, po fotbalu a kriketu třetí nejrozšířenější sport na světě. Plný tvrdého kontaktu a akce, což láká diváky. Věříme, že si lidé na nás cestu najdou a pomůžou k vítězstvím. Co se týká zájemců o tento sport, ať hlavně neváhají a ozvou se. Rádi přivítáme nové tváře.

Ilustrační foto.
Cyklověž u nádraží dostává základy. Pokud počasí dovolí, dokončí ji ještě letos