Odmalička měla jedinou volbu, na jaký sport se vrhne. „Plavání trénoval děda i taťka, plavala i moje sestra. Bylo to v rodině, nenapadl mě jiný sport. Začala jsem už v první třídě na základce," popisuje znojemská rodačka Kristýna Kyněrová.

Pro české plavání jen dobře. Mnohonásobná česká mistryně vybojovala i titul evropské šampionky a zúčastnila se dvou olympijských her.

Řadu let ji vedl její otec Jiří Kyněra, dlouholetý kouč české reprezentace. „Táta byl tvrdý. Občas jsem to pociťovala, když jsem blbě trénovala. Pak jsme se doma nebavili a byli jsme na sebe naštvaní. Někdy se s ním hádala i mamka, ať na nás se sestrou tak netlačí a nechá nás vyspat," vybavuje si nedávno čtyřiatřicetiletá Kyněrová.

Bývalá znojemská plavkyně Kristýna Kyněrová.Bývalá znojemská plavkyně Kristýna Kyněrová.Zdroj: nullPrávě neoblomnost jejího otce ji však u plavání udržela. „Zažila jsem hodně krizí, které jsem překousávala, abych neskončila. Třeba když přišla puberta, kdy všichni ostatní chodili večer na diskotéky a já hned ze školy spěchala na trénink. Čím jsem byla starší, tím mi to přišlo horší. Přesto mě táta u plavání udržel, sama jsem tak tvrdá nebyla," přiznává bývalá česká reprezentantka.

Jako každá plavkyně si už od dětství zvykala na dva tréninky denně a vstávání i v pět hodin ráno. „Někomu to nevadí, ale já ráda spím a většina plavců si na vstávání nikdy nezvykne," líčí. Postupem času se srovnávala i s monotónností jejího sportu. „Je to pořád ode zdi ke zdi. Někdy tréninky utíkaly, ale když jsme třeba na soustředění jeli na tři týdny jen ve třech, zažívala jsme fakt ponorku. Jak holky z týmu končily, lákaly mě kolektivní sporty," říká.

I když v plavání dosáhla značných úspěchů, uvědomuje si, že jich mohla posbírat ještě mnohem víc. „Teď už vím, že jsem někdy nebyla dost důsledná, abych plavání dala, co jsem mohla. Jenže v mládí to každý vidí jinak," přiznává. „Táta je na mě pyšný, na druhou stranu ví, že to mohlo být jinak. Teď už to nevrátím, měla jsem svou hlavu," doplňuje Kyněrová, která se specializovala na plavání volným způsobem.

Zaměřovala se na střední a delší tratě, její parádní disciplíny byly 200 a 400 metrů. „Kraul jsem plavala odmalička. Prsa mi nešla vůbec a ani motýla jsem extra nedělala. To až ke konci kariéry, kdy jsem zkoušela polohovku," objasňuje medailistka z juniorských kontinentálních šampionátů.

Hvězda v sedmnácti

Kometa Kyněrové vylétla už v sedmnácti letech. To když na evropském šampionátu v krátkém bazénu brala zlato. „V Rostocku jsem plavala super, ale zlato jsem nečekala. Druhý den jsem pak měla velké očekávání na dvoustovce, kde jsem nakonec ani nepostoupila do finále," popisuje.

Evropský titul v závodě na 400 metrů volným způsobem vyplavala v novém českém rekordu 4:09,94 minuty. „Závod mi hrozně sedl, na rok 1996 šlo o famózní čas. Ovšem medaile mi možná uškodila, nemusela přijít tak brzy. Ještě jsem nebyla tak vyzrálá," uvažuje Kyněrová, jejíž velký vzor byla německá plavkyně Franziska van Almsicková.

Ve stejném roce se zúčastnila svých prvních olympijských her v americké Atlantě. „Je to super vzpomínka, protože olympiáda znamená pro každého sportovce největší událost, dosažení nejvyšší mety," vzpomíná.

V sedmnácti letech byla z monstrózní akce vyjukaná. „Člověk je vykulený, kde se vůbec ocitl. Byli jsme mladí, každý na nás koukal, my raději všechny sledovali jen zpovzdálí. Všude kolem mě chodily samé hvězdy nejen českého sportu. Potkala jsem tam Kateřinu Neumannovou, která jela závod horských kol," hlásí.

I to se patrně projevilo na jejích výsledcích. Nejlépe dopadla jako členka štafety na 4x 200 metrů, s níž skončila patnáctá. V individuálním závodě na 200 metrů volným způsobem doplavala devatenáctá. „Z výsledků jsem i po letech trochu zklamaná. Nezaplavala jsem, co jsem chtěla, pomýšlela jsem na finále. Vyčítám si nervozitu z lidí a z atmosféry, na startu se mi strašně roztřásla kolena," líčí Kyněrová.

Po Atlantě vybojovala čtvrté místo na mistrovství Evropy v Seville v dlouhém bazénu na 800 metrů volným způsobem, pak ji téměř na rok vyřadila mononukleóza.

Bývalá znojemská plavkyně Kristýna Kyněrová.Bývalá znojemská plavkyně Kristýna Kyněrová.Zdroj: nullChtěla skončit

Do vrcholné formy se vracela obtížně a také uvažovala o odchodu do Kanady. „Domluvila jsem si tam tréninkový kemp u Jana Bidrmana a v jednu chvíli jsem přemýšlela, že zůstanu. Zvažovala jsem i cestu za Martinou Moravcovou do Dallasu, jenže táta by to asi těžko nesl. Domů jsem se vrátila přetrénovaná, protože tam člověk potkával samé hvězdy a chtěl až moc," vysvětluje Kyněrová.

Když přišla o olympijské hry v Sydney, zvažovala konec kariéry. „Měla jsem chuť s tím praštit. Studovala jsem na Masarykově univerzitě tělocvik se zeměpisem, k tomu jsem hned po škole dojížděla na tréninky do Znojma. Bylo toho dost a už se mi do plavání moc nechtělo," podotýká.

Přesto u plavání vydržela a v roce 2004 se podívala na své druhé olympijské hry do řeckých Atén. „Aspoň na jedné olympiádě jsem viděla zahájení. Ovšem úspěch měl přijít už v Atlantě, výkonnostně jsem na tom v Aténách nebyla tak dobře," poznamenává ke třicáté příčce na 400 metrů volným způsobem.

O rok později už se její kariéra skutečně nachýlila ke konci. „Věděla jsem, že už to lépe nepůjde. Možná jsem mohla ještě rok plavat, protože za naší érou nastala až do příchodu Báry Závadové mezera. Jenže na Evropu nebo svět jsem neměla a na republikové úrovni jsem se trápit nechtěla," objasňuje plavkyně, která za rok naplavala až tři tisíce kilometrů.

Pod dohledem otce se tak pustila do trénování mladších žáků ve Znojmě, ale když se přestěhovala za přítelem do Ochozu u Brna, skončila. Teď je na mateřské dovolené s osmiměsíčním synem Tomášem. „Když ve Znojmě potřebují, pomůžu třeba s přípravou Velké ceny. Jenže tréninky jsou tam pozdě večer, což si s malým nedovedu představit," poznamenává Kyněrová.

Poslední dobou se ani do bazénu moc nedostane. „Ze začátku těhotenství jsem chodila dost, teď bych musela sehnat hlídání," povídá. A roste další pokračovatel plavecké rodiny? „Až bude větší, půjde za dědou, ale nevím. Koupání se mu nijak extra nelíbí a nejsem si jistá, zda ho chci vozit na šestou na tréninky a trápit jej dřinou, která ani není zaplacená," uzavírá.

Kristýna Kyněrová

Narozena: 3. února 1979 ve Znojmě (34 let)

Sport: bazénové plavání

Disciplíny: 100, 300, 400 a 800 metrů volným způsobem

Klub: TJ Znojmo

Největší úspěchy: 1. místo na ME v krátkém bazénu na 400 metrů volným způsobem (Rostock, 1996), 4. místo na ME v dlouhém bazénu na 800 metrů volným způsobem (Sevilla, 1997), dvojnásobná účastnice OH (Atlanta 1996, Atény 2004), mnohonásobná mistryně České republiky

Zajímavost: odmalička ji vedl její otec a donedávna reprezentační kouč Jiří Kyněra, plavecký trenér byl také její dědeček a plavala i její sestra