Však u nás zažívá tahle kategorie motoristického sportu boom teprve v posledních letech. I Znojmo má v tomto odvětví sportu svého zástupce.

Petr Čech, jako malý kluk přičichl k vůni benzínu a hned bylo jasné, kterou cestou se bude ubírat. „V motorkách jsem se šťoural už od dětství, ale minibike mi učaroval až v posledních letech,“ tvrdí znojemský minibikař Petr Čech. Dnes má za sebou první závodní sezónu. A vůbec ne špatnou.

V konkurenci osmnácti borců se v rámci českého poháru umístil na pátém místě. „S loňskou sezónou jsem nadmíru spokojený,“ uvádí Čech. „Navíc díky financím, kterých nemám zas až tolik, jsou pro mě závody dost finančně náročné. Sponzoři nejsou a tak jsem musel i nějaké závody vynechat,“ dodává. Jako každý sport, tak i závody minibiků nejsou jen o závodech samotných. Hodiny trávené v garáži, aby stroj šlapal, jak má. To je jen začátek cesty k úspěchu. Ač by si jeden myslel, že člověk sedne a jede, vše je přesně naopak.

Právě nyní Petr trápí své tělo jak v posilovně, tak i v plaveckém bazénu. „Tenhle druh sportu je dost náročný na ruce, takže moje příprava před nadcházející sezónou se soustředí právě na ně. Dvakrát týdně bazén, posilovna a běhání,“ upřesňuje Petr. Už příští týden nasedne opět na svůj stroj a začne trénovat na asfaltových okruzích. „Do nové sezóny mám novou, výkonnější motorku, tak snad to bude někde znát,“ usmívá se.

Výhodou znojemského minibikera je fakt, že tréninkový okruh má velice blízko. Jezdí trénovat na motokárový okruh do Hatí, kde tráví nemálo svého volného času. Na letošní sezónu Petr ani trochu neskrývá své předsezónní cíle. „Určitě chci absolvovat všechny závody v rámci národního mistrovství. Pokud půjde vše, jak má, rád bych se umístil do třetího místa,“ informuje Petr.„Také bych si chtěl vyzkoušet nějaké závody v rámci Rakouského poháru, ale uvidíme, jak mi vyjde rozpočet,“ uzavírá Petr.