Vedro zapříčinilo osm menších kolapsů cyklistů, ale žádný vážnější případ se kvůli dehydrataci nepřihodil. Vítěz Zdeněk Mlynář přiblížil, jak on zvládl tropické teploty.

Jak se jezdec připravuje na takové vedro?

Jako závodníci se musíme s takovými podmínkami poprat. Jde o to si hlídat příjem tekutin. Už před startem jsem vypil litr vody. Potom při rozjíždění další litr. Takže než jsem odstartoval, měl jsem v sobě během dvou hodin dva litry vody, abych byl zavodněný.

Kolik jste toho pak vypil při samotném závodě?

Měl jsem sedm deci tekutiny v láhvi na kole. Po cestě jsem na občerstvovací stanici vypil jeden kelímek. Bylo to minimum, co bylo potřeba na trati vypít.

Po závodě jste byl asi hodně vyprahlý…

Hned po dojezdu mi dal kamarád litr a půl vody a tu jsem do sebe kopl během dvou třech minut, až to skoro zasyčelo. Pak jsem nějakou dobu čekal na vyhlášení a pořád pil. Tělo si stále žádalo tekutiny.

Pijete čistou vodu, nebo nějaké iontové nápoje?

Před závodem jsem pil čistou vodu. Při závodě to byl iontový nápoj, protože při zátěži je úbytek vitamínů, minerálů a podobně hodně velký. Po závodě se pak může pít voda nebo třeba nějaký jiný nápoj.

ČTĚTE TAKÉ: Vinařskou 50 vyhrál popáté Mlynář