Nastavit posed na kolo není jen o zvednutí sedla nebo řídítek. Jde o výsledek komplexní práce s tělem jezdce. „Věci se vzájemně ovlivňují, a když je jedna špatně, člověk se to nesnaží řešit jako celek. Dopracuje se k tomu, že problém se vykompenzuje někde jinde a vše se ještě víc zhorší,“ popisuje Dubec, který se o cyklisty nebo běžce stará ve speciálce Triexpertu v pražských Holešovicích.

Petr Vabroušek
Seriál Jak na triatlon: Zvládnete ho třeba na skládačce, nabádá Vabroušek

Využívá k tomu jedinečnou technologii Guru Fit System, která mění jednotlivé parametry přímo při zátěži, přičemž pracuje i se sklonem anebo simuluje jízdu z kopce a do kopce. Diagnostika zabere přibližně dvě hodiny. „Nastavujeme posedy na každé kolo, silniční, horské, triatlonové i dráhové. Chodí za mnou široké spektrum jezdců od rekreačních až po elitní závodníky,“ líčí expert.

Triatlonista Filip Ospalý.
K ironmanu vede aspoň pět let tréninku, míní zkušený triatlonista Ospalý

Seriál Jak na triatlon
Deník Rovnost ve spolupráci se společností Triexpert nabízí svým čtenářům nový seriál s názvem Jak na triatlon. Věnuje se stále oblíbenějšímu sportovnímu odvětví, které spojuje tři různé disciplíny: plavání, cyklistiku a běh. V deseti dílech se dozvíte mimo jiné, jak si správně vybrat typ závodu, jak ideálně rozvíjet kondici, dočtete se o vhodné výživě, správném cyklistickém posedu, výběru materiálu či možnostech regenerace. Pravidelný seriál najdete na stránkách Deníku Rovnost každý čtvrtek. Pokud máte tipy na témata, která vás o triatlonu zajímají, pište nae-mail jaroslav.kara@denik.cz.

Nalezení správného posedu lze udělat ještě před nákupem kola. „Rovnou u nás na kole kohokoli naučím sedět, odpustí si několik přešlapů. Ušetří spoustu tápání, času i peněz při výběru velikosti kola, správného sedla a jednotlivých komponentů,“ nabádá pětatřicetiletý Dubec.

Pokud si triatlonista nebo cyklista pod odborným dohledem vyladí posed na kolo, sníží riziko dlouhodobějších potíží. „Nejčastěji slyším, že někoho při jízdě bolí záda, za krkem, koleno. To většinou souvisí se špatným držením těla na kole. Špatný návyk si neseme už z pracovního prostředí, podepisuje se na něm životospráva,“ říká odborník, který se kolům věnuje patnáct let a devět se stará o posedy.

Bývalý triatlonista a plavecký kouč Krokodýlu Brno.
Jak na triatlon: Najděte si na břehu sídliště či kostel, radí při plavání Cvrček

Často svým zákazníkům lepí na rám samolepku s výzvou Nebuď banán, která upozorňuje na nesprávné postavení pánve vůči zádům. „Lidé sedí blbě, pasivně, zhroutí se do pozice, což si přenáší na kolo a ubližují si. Cyklistika je pohyb při nízké intenzitě, ale s vysokým počtem opakování, tedy dlouhou dobu, takže efekt špatného návyku je plíživý. Dochází k chronickému přetěžování, které pomalu člověka rozbíjí, až se jednou rozbije. Náprava je dlouhá a těžká,“ varuje.

Triatlonistka Křivánková vydrží na cyklistickém trenažéru až pět hodin
Triatlonistka Křivánková vydrží na cyklistickém trenažéru až pět hodin

Dubec se amatérsky věnuje cyklistice i triatlonu, takže ví, že vhodný posed se projeví také ve výkonu. „Zlepší se efektivita pohybu, se stejným vkladem získá jezdec lepší výstup. Když se odstraní něco, co zamezuje správné práci na kole, může nastat skokové zlepšení,“ podotýká.

Petr Soukup, majitel českého rekordu na ironmanském světovém šampionátu na Havaji.
Krize? Určitě při běhu. Na křeče si dám brufen, na žaludek kolu, líčí rekordman

Víc informací o nastavení posedu najdete ve videu:

Obhájkyně triumfu na Czechman triatlonu Pavlína Baťková.
Obhájkyně triumfu Baťková trénuje běh nalačno, Řenč je běžecký masochista
Zdroj: Youtube
Sportovní redaktor Deníku Rovnost Jaroslav Kára absolvoval v Itálii poprvé dlouhý ironmanský triatlon.
Na vlastní kůži: Ironman aneb Když se dělá zle jenom při chůzi