Práce na novém přeshraničním golfovém hřišti mezi Hevlínem a Laa an der Thaya jsou od loňského podzimu v plném proudu. Letos by hřiště mělo být dokončeno. Architektem nového golfového areálu je Rakušan Diethard Fahrenleitner. V rozhovoru přiblížil, jak bude hřiště vypadat a jak vlastně golfová hřiště projektuje.

Co říkáte na smysl a umístění přeshraničního golfového hřiště?
Je to pozoruhodný projekt s rakouskou klubovnou a českým golfovým hřištěm, které bude umístěné do rovinaté, čisté, kulturní krajiny, jejíž reliéf podtrhují kulisy dřevin na horizontu. Klubovna a parkoviště se nacházejí na jižní straně a jsou chráněny porostem stromů. Na sever od nich se rozprostírá golfové hřiště až po hráz řeky Dyje.

Můžete hřiště blíže popsat?
Jamky jedna a deset začínají nedaleko klubovny. Green devět, osmnáct a putting green se nacházejí přímo před klubovnou. Driving range a short game range jsou koncipovány jako dobře odstíněná, souvislá tréninková plocha rozprostírající se asi dvě stě metrů od klubovny.

Jamky jedna až devět vedou podél lesního porostu severozápadním směrem. Jamky deset až osmnáct vedou ve tvaru smyčky na sever až po hráz Dyje. Jsou naplánované časté změny směru, aby tak bylo možné vytvořit v závislosti na větru vždy jiné a zajímavé podmínky hry.

Jak bude vypadat terén hřiště?
Je to směs bunkrů a přírodně působících příkopů, což bude dělat hřiště z celkového pohledu velmi zajímavým. Zpestří ho velké rybníky. Golfová hra je inscenací spíše lehkých jamek na začátku hry až po náročné dlouhé jamky ke konci první a uprostřed druhé poloviny. Optické efekty zdůrazňují koncový bod.

Je hřiště zaměřeno spíše na zkušené hráče, nebo začátečníky?
Na hřišti by se měly cítit dobře všechny cílové skupiny. To zajistí pět různých pozic odpalů na každou jamku. Bráníme se také designu, jež by vždy v uvozovkách potrestal určitou úroveň, proto i začátečník by si zde měl zažít úspěch.

Provedení hřiště musí být výzvou pro dobré hráče, ale rovněž začátečníkům a nejistým golfistům musí umožnit hru bez jakéhokoliv stresu. Hřiště musí nabídnout každému jednotlivci strategickou hru nezávisle na jeho úrovni.

Jak bude rozmístěna zeleň na hřišti?
Od klubovny je široký rozhled na různorodé rostliny a stromy. V exponované části areálu na severozápadě stojí jen pár solitérních stromů pro orientaci. Muldovitá modelace fairwayů zde zdůrazňuje charakter návětrné plochy, několik menších dřevin na ochranu před větrem by mělo být umístěno vedle odpališť. Kvůli velké nečleněné rovině nelze koncipovat celou plochu hřiště stejně, poněvadž by to vytvářelo dojem monotónnosti. Proto je v oblasti mezi jamkami tři a šestnáct až po driving range naplánované asi na čtvrtině celkové plochy rozsáhlé zalesnění, popřípadě hustá výsadba dřevin.

Díky tomu bude možné ihned vnímat změny mezi otevřenou rovinou a chráněnou oblastí. Tyto kontrasty, které určitě mají na hru vliv, vnesou do každé hry vždy nové prožitky. Hustě ozeleněný střed je důležitý z hlediska estetického dojmu z krajiny, zároveň má ale ekologický význam jako útočiště pro zvěř.

Když projektujete hřiště, je to zcela jen na vás, nebo musíte plnit i přání investora?
Projektování golfového hřiště samozřejmě ovlivňují různí lidé i původní terén. V tomto případě jsem měl volné pole působnosti v rámci finančních možností a bez nějakého vlivu.

Podle čeho určujete skladbu jamek a jejich délky? Je to čistě na vaší vůli, nebo vycházíte z nějakých pravidel či reliéfu?
Pokud nám místo otevírá všechny možnosti tím, že reliéf neudává žádná pravidla při projektování, snažím se jako architekt navrhnout první jamku spíše snadnou a změny pak u paru tři, čtyři a pět. Závěrečné jamky devět a osmnáct by měly být vždy výzvou. Snažím se také naplánovat na základě větru různé orientace podle světových stran.

Jak moc se při navrhování hřiště zaměřujete na bezpečnost hráčů?
Na to nejsou žádné normy, ale jako architekt golfových hřišť uvažuji dle zkušeností, aby bylo hřiště co nejbezpečnější. U takového velkého pozemku, jako je zde, lze golfové hřiště postavit tak, aby nedocházelo k žádnému ohrožení interní ani vnější bezpečnosti.

Řídí se i výstavba golfových hřišť nějakými moderními trendy? Změnil se vzhled golfových hřišť za poslední století?
Už jenom na základě technických a finančních prostředků se výstavba golfových hřišť za několik posledních desetiletí silně změnila, přičemž základní princip od bodu A do bodu B co nejméně úderů, zůstal zachován. Greeny a odpaliště jsou větší, je více umělých vodních překážek…

Z čeho při tvorbě projektu vycházíte prvně?
Na základě umístění klubovny se nejdříve snažím najít napojení na golfové hřiště. To znamená tee jedna a deset, green devět a osmnáct a rovněž driving range a cvičný green, přičemž driving range přikládám z hlediska vzdálenosti ke klubovně menší význam než závěrečným jamkám. Pak se snažím najít rozmanitost v délkách a parech jamek.

Když se na vámi navrhované hřiště dostanete coby hráč, užíváte si hru, nebo trpíte pracovní deformací a hledáte věci, které se mohly udělat jinak?
Ačkoliv tuto práci vykonávám již dvacet let, neztratil jsem lásku či neřest k této hře a ke sportu. Při hře samotné ale nelze po tolika letech úplně vypnout, protože se také zabývám údržbou golfových hřišť. Dojem, který hřiště zanechá, hodně závisí na jeho údržbě. Chodím po hřišti s kritickým pohledem, ale i přesto se pořád ještě dokážu na hru soustředit.