Z mistrovství světa v Austrálii přijel snad ještě zklamanější než jeho svěřenci. Tréninky koncipoval tak, aby jim nejlepší forma vyšla právě na závody. Očekávané famózní výkony se ale nedostavily.

„Nevím, kde hledat ten moment, kdy se něco stalo špatně. Neví to ani kluci. Pořád nad tím přemýšlíme,“ posmutní trenér při zmínce o závodech.

„Chci se vrátit v čase až do roku 2002, kdy se nám závody po náročných trénincích hodně vydařily, a porovnat to s tím, jak jsme trénovali teď. Podle mě jsme letos ubrali na intenzitě a objemu,“ vidí možnou příčinu v tréninkových dávkách. Nevylučuje však ani špatnou aklimatizaci nebo psychiku.

„Už jsme uvažovali i o nějaké spolupráci se sportovním psychologem. Ne že by kluci měli nějaké konkrétní problémy, ale i tak by pro ně mohl odborník hodně udělat,“ nastiňuje budoucí plány Kyněra.

Pár dní po návratu od protinožců si jeho nejúspěšnější svěřenec Květoslav Svoboda zkusil spravit chuť na mistrovství republiky v dálkovém plavání. Takový závod plaval poprvé v kariéře. A vyhrál!

„Květoš startoval v tomhle závodě bez přípravy. Od doby, co jsme se vrátili z druhé polokoule, ani netrénoval. Prostě to jen zkusil – a vyhrál,“ přibližuje Kyněra.

„Jenže ono není mistrovství jako mistrovství,“ varuje. „V Austrálii Květoš hrozně chtěl, ale nešlo to, možná byl přemotivovaný. Na mistrovství republiky v dálkovém plavání byl uvolněný, protože si to chtěl prostě jen zkusit. V podstatě mu o nic nešlo,“ srovnává dva rozdílné závody.

Mohla by tedy problémem být skutečně psychika?

„Mám takové rčení: Do žen, do melounů a do Květoše nevidím,“ směje se znojemský trenér. Hned ale zvážní. „Nechci říct, že by Květoš nějak psychicky vyhořel, připadal mi v pohodě. Ale někde se chyba stát musela,“ zdůrazňuje.

Zmiňovaného mistrovství republiky se zúčastnil i další znojemský plavec, Tomáš Melichárek. A dařilo se mu stejně jako Svobodovi.

„Byl první mezi juniory a třetí mezi seniory. Což je obdivuhodný výkon, protože ho tři kilometry tratě píchalo v boku, a pak ho dokonce chytla křeč do nohy. Přes to všechno dokázal takhle zabojovat,“ chválí mladého plavce Kyněra.

Svobodu začalo dálkové plavání bavit. V červnu se ve španělské Seville koná další mistrovství světa v této disciplíně a Svoboda si tam chce zkusit zaplavat desetikilometrovou trať.

„Ale nebojím se, že by přesedlal na dálkové plavání. Na to má bazén moc rád,“ usmívá se Kyněra.

Příští víkend budou jeho svěřenci plavat na závodech v Ostravě. „Bude to pro nás taková volná příprava, regenerace,“ dodává trenér.