Kornfeil si v sobotní kvalifikaci vysloužil první místo na startovním roštu. Prakticky celý závod se ale neustále míchalo pořadí a pilot z Rohatce na Hodonínsku v jednu chvíli dokonce uzavíral první desítku. „Byl to neuvěřitelný víkend, vždycky jsme skončili v desítce, což ukazuje, jakou máme rychlost a formu. Nasadil jsem skvělé tempo, ale motorka pak nefungovala jako v kvalifikaci. Věděl jsem, že dřív nebo později mě kluci sjedou. Nečekal jsem, že tam budou tak strašné boje, každý chtěl jet vepředu,“ sdělil.

V druhé polovině osmnáctikolového klání se ale propracoval na čelo, v soubojích ukázal sílu a dojel třetí. „Poslední tři kola jsem zkoušel chvíli táhnout, aby si to lidi užili. A hlavně já. V takovém dojezdu je nutné využít každou malou šanci dostat se dopředu, což jsem splnil. Když jsem najížděl do poslední ho kola jako první, doufal jsem, že už je konec a vyhraju. Někdy se stává, že to maršálové špatně spočítají, ale neviděl jsem šachovnici, tak jsem si řekl sakra, ještě jedno kolo,“ zavtipkoval Kornfeil.

Později se přes něj přehnali Fabio Di Giannantonio a Arón Canet. „Poslední kolo mě štve. Di Gia jel neuvěřitelně, ale Canet mě neměl předjet. Co se dá dělat, takové jsou závody. Dnes vyhráli oni, příště to třeba bude naopak,“ řekl pětadvacetiletý závodník, jenž v Brně zajel nejlepší výsledek sezony.

Jakub Kornfeil.
Kornfeil zajel pole position. Neuvěřitelné, vše vyšlo téměř dokonale, radoval se

„Závod byl těžký a velmi vyrovnaný. V posledním kole jsem se prostě snažil zabrat za plyn a tlačit,“ poznamenal Di Giannantonio.

Druhý český jezdec Filip Salač dojel čtyřiadvacátý.

Závod Moto3:
1. Di Giannantonio 39:09,124, 2. Canet +0,112, 3. Kornfeil 0,339.
Pořadí jezdců Moto3 (po 10 z 19 závodů):
1. Bezzecchi 133, 2. Martín 130, 3. Di Giannantonio 116,… 6. Kornfeil 77.

Úvod Velké ceny České republiky v královské kubatuře MotoGP zvládl nejlépe Valentino Rossi, který se z druhé pozice na startu ujal vedení a několik kol závod vedl. Později ale z čela odpadl a diváci si užívali souboj na ostří nože mezi duem jezdců Ducati Jorge Lorenzem a Andreou Doviziosem a lídrem šampionátu Markem Márquezem.

V cílové rovince se radoval Dovizioso, který proměnil pole position ve vítězství. Za ním dojel Lorenzo a až třetí skončil Márquez. "Jsem opravdu šťastný, že jsem v Brně vyhrál. Měli jsme výbornou strategii, ale nebylo jednoduché udržet v závěru vedení," uvedl vítěz.

Rossi si z Brna odvezl čtvrté místo. Karel Abraham se po celý závod pohyboval chvostu pole a dojel bez bodu osmnáctý. „Byli jsme jedenačtyřicet vteřin za prvním, což není taková tragédie. S osmnáctým místem nepanuje spokojenost, když tam ještě několik lidí popadalo. Ale je úspěch, že jsme vůbec zvládli dojet. Odjeli jsme relativně kvalitní a hlavně stabilní časy. Moc lidí jsme neporazili, ale ti, které jsme měli udolat, opravdu skončili za mnou,“ hodnotil Abraham.

Italský motocyklista Valentino Rossi
Týden prázdnin navíc by se hodil, říká Rossi před Grand Prix

Závod MotoGP:
1. Dovizioso 41:07,728, 2. Lorenzo +0,178, 3. M. Márquez +0,368, …18. Abraham +41,172.
Pořadí jezdců MotoGP:
1. M. Márquez 181, 2. Rossi 132, 3. Dovizioso 113,… 23. Abraham 4.

Závod kategorie Moto2 ovládl Portugalec Miguel Oliveira. Druhý skončil nevlastní bratr Valentina Rossiho Luca Marini a třetí Francesco Bagnaia.

Závod Moto2:
1. Oliveira 39:22,324, 2. Marini +0,070, 3. Bagnaia +0,525.
Pořadí jezdců Moto2:
1. Oliveira 166, 2. Bagnaia 164, 3. A. Márquez 113.

Vysokozdvižný vozík na nákladním autě začal hořet v sobotu kolem třetí hodiny odpoledne v brněnské ulici Dornych.
Požár vysokozdvižného vozíku zalarmoval hasiče na Dornych. Škoda? Dva miliony

DANIEL HRBOLKA
VLADIMÍR FORMÁNEK