Nejrychlejší ženou byla úřadující mistryní republiky v bikemaratonu a vítězka celkového pořadí Českého poháru XCM 2013 Irena Berková, která náročnou jedenapadesáti­kilometrovou trať vinoucí se kolem celé přehrady zvládla za jednu hodinu a padesát čtyři minuty.

Nejlepším ze znojemských cyklistů se stal Bohumír Dobeš, který skončil celkově devátý. Skvělým výkonem se blýskla znojemská Eliška Komendová na krátké trati 29 kilometrů. Ve svých třinácti letech se na této trati stala nejlepší ze všech žen a to v čase 1:28 hod.

Letošní LAHOCup přinesl řadu novinek. Kromě samotného přesunu prostoru startu a cíle na pláž Vranovské přehrady si samotní závodníci pochvalovali i jedenapadesát kilometrů dlouhou ale technicky i vytrvalostně zajímavou trať, na které nechyběl ani oblíbený a divácky atraktivní brod u Peksova mlýna. Závodníci přitom projeli kolem hradu Bítov, zříceniny Cornštejn, na dohled od vranovského zámku nebo kolem romantického Jezírka lásky ukrytého v bítovských hvozdech. Trať byla přitom vedena v opačném směru než původní „Pohádka".

Kompletní změnou prošel i celý realizační tým. „Od závodníků máme veskrze pozitivní ohlasy, i když jsme se samozřejmě nevyhnuli některým menším chybám. Na jejich odstranění ale máme celý rok a už teď se připravujeme na devátý ročník. Již jsme dohodnuti, že ho opět pojedeme z atraktivní pláže Vranovské přehrady a to poslední prázdninovou sobotu roku 2015," shrnul předseda organizačního výrobu závodu Daniel Smola.

MARTIN SMEJKAL

Kompletní výsledky závodu ZDE