Letos slaví Vranovské léto půlstoletí. Chystáte nějaký speciální program?

O víkendu, kdy pořádáme Vranovské léto, se po roční odmlce podařilo obnovit Miss Pláž. V sobotu večer vystoupí zpěvák Pavel Calta s kapelou. Tím, že letos pořádáme padesátý ročník a turnaj zakládal a zároveň téměř čtyřicet let organizoval můj otec s Milanem Homolkou, tak jim na pódiu chceme poděkovat.

Předpokládáte rekordní účast?

Nejde o rekordní účast. Zaměřujeme se spíše na kvalitu. Nejde to více nafouknout, potřebovali bychom více hřišť. Na druhou stranu očekávám, že přímo na program na pódiu se přijde podívat více lidí než loni. Jádrem Vranovského léta je volejbalový turnaj mužů a žen.

Trenér znojemských florbalistů Libor Šťasta. Archivní snímek z roku 2009.
Znojemské florbalisty vede staronový trenér. Tým má velký potenciál, říká Šťasta

Víte o nějakých slavných jménech, která na něj dorazí?

Dopředu to nevím. Družstva nahlásí název týmu, ale soupisku nám neposílají. Turnaje se v každé kategorii pravidelně účastní kolem deseti extraligových týmů volejbalistů. Často nastupují i reprezentanti, nejen z České republiky, ale i ze Slovenska a dalších států.

HODNĚ VÍNA

Tak velká akce si vyžádá nemalé finanční prostředky. Sponzorujete ji z vlastní kapsy?

Za ta léta se nám podařilo vytvořit dlouholetá partnerství, bez kterých by se akce nemohla uskutečnit. Ať je to samotný kemp, s nímž máme velmi úzkou spolupráci, anebo pivovar Hostan. Dlouhodobou spolupráci máme se Znovínem Znojmo. Víno patří k oblíbeným cenám, které hráče vždy potěší. Vážíme si podpory i všech dalších partnerů.

Jak jste se dostal k pořádání Vranovského léta?

Odmalička jsem pomáhal svému otci s organizací. Zapojena byla vždy celá rodina. Jeden rok jsem si na Vranovském létě i aktivně zahrál. V roce 2007 jsme spolu s Martinem Veselým převzali žezlo od mého táty a Milana Homolky. Rozhodli jsme se přidat doprovodný program, který dřív nebyl součástí. Postupně jsme akci rozšířili o další turnaje a soutěže. Už dvanáct let je součástí Vranovského léta volejbalový turnaj smíšených družstev. Uspořádali jsme i nohejbalové turnaje, které jsme v roce 2014 přerušili. Jelikož je o turnaje mezi nohejbalisty obrovský zájem, rádi bychom příští rok nohejbal obnovili. V sobotu se návštěvníci pláže mohou těšit na Strongmana Vranovské pláže a večerní Pole Dance Battle.

Nemrzí vás, že se jedná o masovou akci?

Vždy to byl velký turnaj. Standardně držíme určitý počet týmů a více bychom jich ani nezvládli. Musí jich přijet tak akorát. Kdyby přijelo o dvacet družstev více, měli bychom problém vše odehrát. Přidali jsme finanční ceny, které lákají velké množství kvalitních hráčů z extraligy či reprezentace.

Dlouhou dobu hrajete fotbal v Rakousku. Co je pro vás lepší? Volejbal, nebo fotbal?

Miluji oba sporty. Avšak mám problém s achilovkami, a proto volejbal už hrát nemůžu. Velmi často jsem hrával beach volejbal, takže jsem to musel omezit. I nadále mám velmi kladný vztah k volejbalu, neboť moje manželka pořád aktivně nastupuje za brněnskou Moravskou Slávii. Mně zbyl jen fotbal.

Ilustrační foto
Ve Znojmě označí další kola pomocí umělé DNA. Ochrání je proti krádeži