„Soupeř byl silovější, dostal se do mé váhové kategorie do šestašedesáti kil tím, že na ten zápas zhubl osm kilo. Normálně váží čtyřiasedmdesát kilo,“ uvedl Kříž.

Zápas se měl odehrát na dvě kola po pěti minutách. Kříž ho však již ukončil po necelých třech minutách.

„Byl sice lepší v postoji, několikrát mě i trefil. Dostali jsme se ale na zem a mně se po dvou minutách podařila mu nasadit páka na ruku. On se mnou hodil, aby se z toho dostal, ale nepodařilo se mu to udržet, takže jsem ho vlastně upáčil. Vyhrál jsem na páčení na zemi,“ přiblížil mladý zápasník.

Svoji vítěznou premiéru si odbyl v Olomouci, kde se o víkendu konala amatérská liga thajského boxu a MMA. Na zápas se těšil.

„V ten den se konaly čtyři zápasy MMA. Šel jsem jako poslední, viděl jsem kluky, jak odcházejí dobití. Kupodivu jsem ale byl psychicky docela klidný a těšil jsem se do ringu,“ svěřil se.

I proti divákům

Atmosféra jeho utkání byla bouřlivá. „Borec, se kterým jsem se utkal, byl místní, takže měl i velkou podporu publika. Bylo tam možná i pět set lidí. Ohlasy po zápase byly takové, že to byl prý nejhezčí zápas ze všech,“ podotkl.

Letos na jaře by měl nastoupit k dalšímu střetnutí. „Chtěl bych jít do dalšího zápasu v půlce května rovněž v rámci republikové amatérské ligy. V mé váhové kategorii nás moc není. Snad jen tři čtyři. Kdybych vyhrál další zápas, mohl bych možná bojovat o mistra republiky. Nevím ale přesně, jak to je,“ usmál se.

Bojový sport dělá Kříž už od dětství. „Začínal jsem kolem devíti let s judem. Pak jsem měl pár zápasů v grapplingu a combat sambu. Teď už jsem přešel jen na MMA. Trénuju ho přes dva roky a chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to je ve skutečném zápase,“ zmínil.

V Česku k nepříliš rozšířenému bojovém sportu MMA, který pochází z Brazílie, ho přivedl jeho bratr Rudolf Kříž. Ten má za sebou už několik zápasů v nejvyšší váhové kategorii.

„Brácha bude zápasit desátého března ve Vídni s čečenským zápasníkem Asludinem Kutschievem, s nímž loni remizoval. Nebyl to ale úplně spravedlivý výsledek. Brácha byl lepší, takže mu má teď co vracet,“ poznamenal.

Zápasník ze Suchohrdel se ve volném čase věnuje nejen své přítelkyní, ale také svým dvěma fenám německého ovčáka. Pracuje jako policista.