Rubáček navíc odmítl kontrolní test B. Plavec tak už nyní nemohl na předolympijský závod do Londýna a ohrožena je zřejmě i jeho účast přímo na olympijských hrách. Čeká ho navíc disciplinární řízení.

Doping v krvi nejznámějšího znojemského sportovce potvrdil Znojemskému deníku Rovnost předseda Českého svazu plaveckých sportů Vladimír Srb. „V tuto chvíli je to v rukou disciplinární komise. V rozmezí týdne až deseti dnů by  měla případ projednávat za účasti zástupce antidopingového výboru. Zakázaná látka se objevila v testu z mistrovství republiky z konce roku,“ řekl Srb.

Podle něj má ale sportovec,  u kterého se zakázaná látka objeví, možnost požádat o odebrání druhého vzorku. „Michal Rubáček ale odběr vzorku B odmítl. To je v podstatě jako přiznání,“ doplnil Srb.

Reprezentační trenér a dlouholetý Rubáčkův oddílový kouč Jiří Kyněra nechtěl v pondělí věc blíže komentovat. Je totiž se zbytkem reprezentačního týmu na předolympijském závodě v Londýně, kde měl být i Rubáček. Tomu už ale cestu do Anglie plavecký svaz nepovolil.

Kouč Kyněra: Michalovi věřím

„Do jednání disciplinární komise bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Snad jediné, co k tomu mám, je, že mu naprosto věřím. Muselo dojít k nějakému nedorozumění. Michal už na dvou olympijských hrách byl a určitě si nechtěl nechat ujít třetí olympiádu. Je už více než devět roků ve sledování antidopingového výboru a nikdy neměl sebemenší problém,“ poslal SMS zprávou z Londýna své stručné  vyjádření Kyněra.
Samotný Michal Rubáček v pondělí nebral svůj mobilní telefon, nereagoval ani na zaslanou SMS  zprávu.

Podle šéfa plaveckého svazu šlo v případě znojemského plavce o povzbuzující látku. „Jde o látku ze skupiny povzbuzujících látek, někdy se jim říká měkčí. V té skupině  je třeba efedrin, ale v tomto případě o efedrin nešlo. Škála trestů je velice široká. Hrozí zákaz  činnosti do dvou let,“ sdělil Srb.

„Tyto případy jsou velice ojedinělé. Já si pamatuji tři podobné případy. Za této situace jsme ale Rubáčkovi nedovolili odjet do Londýna,“ uzavřel Srb.

Rubáček má jet na svoji třetí olympiádu, vloni ho ale v půlce roku zbrzdil akutní zánět slepého střeva. Velice rychle se  zotavil a začal znovu závodit. Postupně své časy zlepšoval. Závody v Londýně měly pro něj být možností splnění olympijského limitu.

O Rubáčkově trestu nevěděl ještě v pondělí nic místopředseda znojemského oddílu plavání Jaroslav Šula. „Byl jsem týden nemocný a o dopingovém nálezu u Michala Rubáčka nevím,“ sdělil.

Vyjádření Michala Rubáčka k dopingovému prohřešku

"Při zimním Mistrovství České republiky v Chomutově jsem byl dne 15.12.2012 podroben dopingové kontrole. Pozitivní výsledek dopingové kontroly na zakázanou látku ze skupiny stimulantů mi byl oznámen dne 25.2.2012.

Chtěl bych tímto prohlášením ubezpečit všechny sportovní fanoušky, přátele, známé i širokou veřejnost, že se z mé strany nejedná o vědomé a už vůbec ne dlouhodobé užívání zakázaných látek. Za celou svoji úspěšnou kariéru plavce jsem se nikdy nepohyboval „na hraně“, nikdy jsem nepoužil žádných zakázaných látek ani metod a zásadně je odmítám.

Ke všem dopingovým kontrolám (a nebylo jich málo), které jsem v posledních osmi letech podstoupil, jsem vždy přistupoval bez obav a s otevřeností a vždy jsem souhlasil se všemi požadavky dopingových komisařů na archivaci a další zkoumání mých vzorků. Ctil jsem a nadále ctím pravidla fair play.

Na zmíněné ZMČR jsem odjížděl silně nachlazený, s dýchacími obtížemi, rýmou a ucpaným nosem. Použil jsem volně dostupná, avšak s největší pravděpodobností pro sportovce nevhodná léčiva, ve kterých se dle vyjádření odborníků nachází i zmíněná zakázaná látka.

Jsem si plně vědom toho, že sportovec je zodpovědný za to, co se do jeho těla dostane. Antidopingová pravidla jsou velmi tvrdá a neúprosná a neznalost ani nedbalost neomlouvají.

Toto moje pochybení mě a moje blízké velmi zasáhlo a jsem připraven nést za něj následky. Budu se však hájit a zásadně odmítám nařčení z úmyslného dopingu.

Považuji za nutné vysvětlit i tzv. „odmítnutí odběru vzorku B,“ jak bylo publikováno. Nejedná se o odmítnutí podrobit se dalším odběrům, nýbrž o kontrolní analýzu lahvičky B, tedy téhož vzorku z onoho dne, z jednoho odběru a není tedy ničím jiným, než znovu zkoumáním toho samého vzorku. Požádáním o analýzu kontrolního vzorku B bych zpochybnil práci mezinárodní dopingové laboratoře. Řešení celého případu by se časově velmi protáhlo a výsledek by byl s vysokou pravděpodobností stejný. Nevyužití této možnosti nepovažuji za přiznání viny, ale za souhlas s výsledkem laboratorního testu a uspíšení celé, pro mě krajně nepříjemné situace.

Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří mi v této složité situaci projevili svoji důvěru a podporu. Vaše podpora je pro mě důležitá a velmi si jí cením."

Michal Rubáček