Rubáček druhý, Svoboda čtvrtý. Taková je vizitka znojemských plavců na vyhlašování nejlepšího plavce České republiky za uplynulý rok. I když jednička českého plavání Květoslav Svoboda neobhájil první pozici z minulých let, ve špičce se objevilA hned dvě znojemská jména.

Zejména se blýskl student Palackého university v Olomouci Michal Rubáček.

Velký skok


Loni se nedostal ani do první pětky, letos ho jeho výkony katapultovalY na druhé místo za prvního Jedličku.

„Strašně mě to překvapilo. Jsem rád, že jsem skončil druhý a mám z toho obrovskou radost. Beru to jako svůj velký úspěch,“ neskrýval nadšení z druhého místa Michal Rubáček.

Jeho týmový kolega Svoboda sám přiznává, že loňský rok se mu zrovna nepovedl.

„Nejsem člověk, který nějak zvlášť prožívá ankety. Takže z toho žádné závěry nevyvozuji. Poslední dva roky byly pro mě hodně náročné. Domácí závody se mi povedly, ale ty mezinárodní moc ne. Kluci, co skončili přede mnou, plavali opravdu dobře,“ sklonil se před výkony svých konkurentů Květoslav Svoboda. Zároveň ale svým soupeřům sebevědomě vzkazuje.

„Soustředím se na olympiádu. Ten potenciál ve mně je, já o něm vím a chci ho prodat. Prostě od sebe očekávám hodně. A už při vyhlašování jsem klukům řekl, že se na těch prvních pozicích moc dlouho neohřejou,“ pousmál se znojemský plavec, jehož vrchol na galavečeru měl teprve přijít.

Při příležitosti vyhlašování nejlepšího plavce, byla slavnostně vyhodnocena i série osmi závodů, Český pohár.

Ten jednoznačně ovládl Květoslav Svoboda. Před svým týmovým kolegou MichAlem Rubáčkem si vytvořil zhruba dvousetbodový náskok.

„Jak jsem už řekl. Domácí závody se povedly, takže se to muselo někde ukázat,“ stroze, ale výstižně okomentovala jednička znojemského plavání svoje prvenství v poháru.

Martin Andrle, Jaroslav Šula