Na Mistrovství Evropy v nizozemském Eindhovenu znojemští plavci dvakrát nezazářili. To už je ale minulostí. Hvězdy znojemského plavání se začínají chystat na olympiádu v Pekingu.

Mistrovství Evropy ovládly především plavecké velmoci. Padlo několik světových rekordů. Plavecká elita udávala pro ostatní plavce vražedné tempo a bylo velmi těžké s nimi udržet krok.

V této obrovské konkurenci se bohužel nepodařilo prosadit ani sedmičlennému českému výběru. „Závod měl opravdu vysokou úroveň. Všichni se snaží splnit limit do Pekingu. Jinak ale v Holandsku vládla skvělá atmosféra,“ okomentoval Mistrovství Evropy znojmeský reprezentant Michal Rubáček.
Oba znojemští plavci skončili těsně za branami semifinálových bojů, přestože se před šampionátem na semifinále pomýšlelo.

„Já jsem teď hlavně šťastný, že jsem splnil limit pro olympiádu v Pekingu. To, že jsem se v Holandsku nedostal do semifinále, mi až tak nevadí,“ dodal znojemský plavec Michal Rubáček.

Svoboda i Rubáček plavali i mimo své hlavní plavecké závody také některé doplňkové disciplíny.
Na druhou stranu musíme ocenit Rubáčkovu bojovnost. Do Holandska totiž odcestoval na divokou kartu, protože zaplaval limit pro účast na olympiádě v Pekingu. Přesně šlo o závod na sto metrů motýlek. Ten zvládl ve svém novém českém rekordu.

Květoslav Svoboda se momentálně trápí. Na mezinárodních soutěžích se nedokáže prosadit. Na druhé straně však Mistrovství České republiky zvládl Svoboda skvěle, když ostatním českým plavcům nedal sebemenší šanci.

Oba znojemští borci tak mají splněný limit pro olympiádu. Čeká je tedy velmi tvrdý a náročný předolympijský trénink. V plánu mají také několik tréninkových soustředění, především v teplejších klimatických podmínkách. „Chystáme se zatím na dvě soustředění. Jedno by mělo být ve Španělsku a druhé na Kypru,“ prozradil Rubáček. Samozřejmě se znojemským plavcům do programu zařadí starty na mnoha prestižních mezinárodních turnajích. Ty jsou pro plavce obvzlášť důležité kvůli ověřování výkonnosti.

Kateřina Hladíková