První test před olympiádou v Pekingu absolvovali znojemští plavci Květoslav Svoboda a Michal Rubáček. Startovali totiž na mistrovství Evropy v maďarském Debrecénu, které se konalo od třináctého do šestnáctého prosince. Michal Rubáček na něm pokořil jeden osobní a jeden český rekord.

A to hned první den celého šampionátu. Startoval totiž na trati sto metrů motýlek. Přestože jeho výkon stačil jen na dvanácté místo, skvělým časem 52,47 vytvořil nový český rekord na této trati.

„Samozřejmě, že to byl super pocit. Zaplavat hned ráno takový čas, to by potěšilo každého,“ usmíval se spokojeně Rubáček.

Jenomže tím počet překonaných rekordů Rubáček neuzavřel. Hned v dalších závodě si vylepšil rekord osobní. Na trati dvě stě metrů motýlek skončil devatenáctý v čase 1:58, 35.

„Osobák jsem zlepšil o setinu. Určitě jsem byl rád, ale zároveň i trošku zklamaný, čekal jsem od sebe víc,“ našel na svém výkonu i chyby.

Poslední den plaveckého klání se Rubáček představil na dvoustovce kraulu.

Na startovní bloky se postavilo postupně celkem šestadvacet evropských závodníků velmi zvučných jmen. Rubáček mezi nimi skončil čtrnáctý.

Květoslav Svoboda startoval v závodě na dvě stě metrů znak. Zaplaval čas 1:57,42 a skončil osmnáctý. Další start absolvoval na trati čtyři sta metrů polohový závod, v němž doplaval patnáctý. Své vystoupení na mistrovství Evropy zakončil Svoboda v závodě na dvě stě metrů volným způsobem. V něm se s časem 1:47,48 umístil na jednadvacáté příčce.

„Myslím, že jsem podal maximum, na které jsem v současné chvíli měl,“ zhodnotil stručně Svoboda evropský šampionát.

„S výkony Michala jsem spokojený, zaplaval rekordy, dostal se do semifinále. Květoslava zlobila těsně před odjezdem na Evropu viróza, takže místo aby forma stoupala nahoru, klesla trochu dolů,“ litoval trenér znojemských plavců Jiří Kyněra.

Reprezentační trenérka plavců Jaroslava Passerová je ale jiného názoru.

„U Květoslava Svobody je podle mě problém spíš v psychice,“ vypozorovala na závodech.