Žádosti klubů o peníze se nejprve dostanou na odbor školství, kultury a památkové péče. „Pak je projedná sportovní komise. Členové komise ovšem již předtím navštívili jednotlivé kluby a seznámili se s jejich prací a výsledky. Žádosti klubů pak posoudíme a předáme radě města," uvedl předseda sportovní komise Bedřich Daberger.

Jak dodal, žádostí očekává přibližně čtyřicet. „Vše musíme projednat ještě letos tak, aby dotace stihli projednat radní a schválit zastupitelé," nastínil Daberger.

O miliony budou žádat například představitelé fotbalového klubu 1. SC Znojmo. „O dotace žádáme každoročně. Podpora z radnice je konstantní. I letos požádáme řádově o miliony korun," řekl manažer klubu Michal Bělák.

Radnice dává peníze podle schválených zásad a s ohledem na řadu kritérií. Mezi nimi je pochopitelně také otázka členské základny daného klubu.

To může ovlivnit také například výslednou sumu, kterou pro své fungování dostanou příští rok hráči amerického fotbalu klubu Znojmo Knights. „Také letos budeme o dotaci žádat. Rozpočet pro budoucí sezonu ještě nemáme přesně sestavený. Bude však navýšený kvůli vstupu našeho týmu do evropské ligy. Proto a také díky navýšení juniorské členské základny budeme žádat o vyšší podporu ve srovnání s loňskem," naznačil manažer klubu Tomáš Volf.

Nejvíce peněz dává Znojmo tradičně fotbalistům a hokejistům. Každý rok jsou to miliony korun. Vedení města obvykle obhajuje rozdávání peněz stabilizací rozpočtů jednotlivých klubů s tím, že město tyto sporty reprezentují a zviditelňují.

Například před třemi lety navyšovali znojemští zastupitelé dotace fotbalistům i hokejistům v polovině roku o dalších celkem pět milionů korun. „Je zapotřebí stabilizovat rozpočet a fungování klubu. Navíc tato částka přispěje vzájemné propagaci v oblasti cestovního ruchu, protože při zápasech na hřištích soupeřů se budou prezentovat znojemské památky a místa, která mohou diváci ze zahraničí navštívit," konstatoval tehdy starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Mezinárodní liga, v níž Orli hrají, se totiž účastní týmy z Rakouska, Maďarska, Itálie a Slovinska.

Celkově v současné době Znojmo přispívá na chod sportovních klubů přibližně šestadvaceti miliony korun. V této částce jsou všechny příspěvky, včetně dotací pro hokej, fotbal a další kluby.