Předchozí
1 z 6
Další

Peter MuellerPeter Mueller se raduje ze vstřelené branky.Zdroj: Deník / Attila Racek

AMERIČANŮV REKORD. Přestože hokejisté Komety v minulém extraligovém ročníku skončili už ve čtvrtfinále play-off po expresním vyřazení 0:4 na zápasy s Třincem, jejich klíčový útočník Peter Mueller v sezoně dokázal to, co žádný jiný cizinec v nejvyšší české soutěži před ním. Rodák z amerického Bloomingtonu nasbíral v základní části ve 46 zápasech 64 bodů a stal se prvním zahraničním vítězem kanadského bodování extraligy v éře samostatnosti.

Jiří Kalous zažívá v prosinci s Kometou lepší časy.
Práce v Kometě je náročná, týmu věřím, říká kouč Kalous. Co zranění a posila?

Brněnští fotbalisté (v červeném) doma jen remizovali s Teplicemi 0:0.Zklamaní fotbalisté brněnské Zbrojovky (vlevo Pavel Dreksa, vpravo Jan Hladík)Zdroj: Petr Nečas

DALŠÍ SESTUP. Do první ligy se fotbalisté Zbrojovky vrátili po ročníku 2019/2020 díky jednáním od zeleného stolu, když se nejvyšší česká soutěž rozšířila ze šestnácti na osmnáct mužstev. Mezi elitou však vydrželi pouze sezonu. Brňané získali ve čtyřiatřiceti zápasech šestadvacet bodů, jistotu pádu o soutěž níž měli už dva zápasy před koncem sezony. „Kvalita v kádru prostě scházela,“ komentoval tehdy příčiny sestupu někdejší záložník Zbrojovky Luboš Kalouda.

Brněnští fotbalisté (v černém) dostali od Sparty šest banek už za poločas.
Sedm zastavení sestupové sezony Zbrojovky: začala a skončila fackou od Sparty

Popis fotky: Barbora Krejčíková  - Vítězka dvouhry i čtyřhry na Roland Garros Barbora Krejčíková ukázala své trofeje 14. června 2021 v Praze na tiskové konferenci Českého tenisového svazu.    Praha - ČTK vysílala tiskovou konferenci Českého tenisového svaBarbora Krejčíková - Vítězka dvouhry i čtyřhry na Roland Garros.Zdroj: ČTK

TENISOVÁ KRÁLOVNA. Z nenápadné hráčky z okraje první světové stovky hrajících na malých turnajích se proměnila v jednu z hlavních tenisových hvězd planety. Poprvé v tomto roce vystoupala Barbora Krejčíková z Ivančic na Brněnsku na vrchol v červnu, kdy opanovala Roland Garros. A to hned dvakrát. V Paříži se totiž radovala z výhry i ve čtyřhře po boku své parťačky Kateřiny Siniakové a Krejčíková se najednou stala nejskloňovanějším jménem mezi světovými tenistkami.

Se Siniakovou pak vybojovala také zlato na letních olympijských hrách v Tokiu a titul na prestižním Turnaji mistryň.

Barbora Krejčíková zažila rok snů.
OBRAZEM: Tenisová popelka Krejčíková napsala jeden z nejkouzelnějších příběhů

Fotbalový stadion v Hodoníně přišel o umělé osvětlení i střechu tribuny.Fotbalový stadion v Hodoníně přišel o umělé osvětlení i střechu tribuny.Zdroj: Václav Salač

SOLIDARITA PO TORNÁDU. Na konci června prošla část jižní Moravy zkázou, když se na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo tornádo. „Večer nastal chaos. Bylo to jako v nějakém americkém filmu. Z fikce se najednou stala skutečnost,“ popsal hrůzný okamžik kouč břeclavských fotbalistů a bývalý prvoligový útočník Vladimír Malár, jenž bydlí v Hruškách.

Řádění tornáda zasáhlo výrazně i stadion v Hodoníně a fotbalisté se kvůli škodám na hřišti uklidili v podzimní části divize D do azylu v Rohatci. Okamžitě se ale strhla vlna solidarity. „Hned druhý den po tornádu se nám ozývali jednotlivci, kluby i organizace a pořád děkujeme všude, kde se jen dá,“ uvedl v polovině října ředitel hodonínských fotbalistů Marián Vasilko s tím, že klub obdržel darem zhruba 850 tisíc korun.

Vladimír Malár
Malár o pekle v Hruškách: Viděl jsem scény jako z hororu

JIHOMORAVSKÉ TOKIO. Na tokijské střelnici se na konci července zrodila senzace. Přesněji řečeno jihomoravská senzace. Čeští brokoví střelci ovládli olympijské finále v trapu, když v rozstřelu o zlato zvítězil Jiří Lipták (na snímku vpravo), stříbro pak bral David Kostelecký (na snímku vlevo). Oba brněnští rodáci. „Ten příběh nevymyslíš. Kdyby ho někdo řekl předtím, tak mu nevěřím,“ pravil Kostelecký po příjezdu z Tokia na Olympijský festival v Brně.

Kromě dvou zlatých a jedné stříbrné medaile přibyly z Tokia do jihomoravské sbírky i dva bronzy. V šermu ho vybojoval brněnský fleretista Alexander Choupenitch a svým třetím hodem ve finále získal třetí místo na stupních vítězů oštěpař Vítězslav Veselý, jenž se narodil v Hodoníně.

Olympionici Jiří Lipták a David Kostelecký dorazili do Brna na olympijský festival.Na Olympijském festivalu v Brně nejen jihomoravským sportovcům držely palce stovky příznivců. Zdroj: Deník/Jiří Sláma

Hokejová legenda Komety Brno Jaromír Meixner.Hokejová legenda Komety Brno Jaromír Meixner.Zdroj: Deník/Attila Racek

SÍŇ SLÁVY. Na ledě se radoval ze dvou stříbrných medailí na mistrovství světa a z pěti ligových titulů s Kometou Brno. A legendární obránce Jaromír Meixner se v prosinci dočkal uvedení do Síně slávy českého hokeje.

Hokejová legenda Komety Brno Jaromír Meixner.
Nenapadlo by mě to. Snad mě v Praze poznají, říká nový člen Síně slávy Meixner