Ten nejenže má nejvyšší možnou trenérskou kvalifikaci, ale je také držitelem titulu vicemistra v naturální kulturistice v kategorii nad padesát let. Naturální kulturistika je sportovní odvětví, které zcela odmítá doping a muskulatury je dosaženo pouze přírodní cestou.

Za jak dlouho uvidím nějaké výsledky cvičení?

Subjektivní pocit, že tělo na cvičení reaguje, pocítíte už po několika lekcích. Jak se říká, ucítíte svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. S tím je spojená i lepší psychická pohoda. Co se týče viditelných a měřitelných tělesných změn, můžeme hovořit o horizontu týdnů. Zásadní zlepšení můžeme očekávat za několik měsíců. V případě redukce hmotnosti je optimální hubnutí 0,5 1 kg za týden. To je však individuální a spíš než na kilogramy bych se zaměřil na celkové zlepšení kondice, tvaru postavy, držení těla a množství podkožního tuku.

Jak často by měl člověk cvičit?

Minimální frekvence je dvakrát týdně. Pro kondiční účely stačí třikrát týdně. Záleží na vašich tréninkových cílech, zdravotním stavu a kondici. Pokud jste nadšený sportovec nebo sportovkyně, můžete cvičit i častěji. V tom případě pozor na přetrénování. Více neznamená vždy lépe. Pohybový aparát i nervová soustava musí regenerovat.

Potřebuji posilovnu, když chodím často běhat?

Běh a posilování se dobře doplňují. Samotný běh, nebo jiná aerobní aktivita, vám však systematické kondiční posilování nenahradí. Je to omyl, kterému podléhá zejména dámská část sportující populace. Vhodnost běhu bych zvážil zejména v případě nadváhy kvůli nadměrnému zatížení kloubů dolních končetin.

Co si mám vzít s sebou a na sebe do posilovny?

Pohodlné oblečení, ve kterém se vám bude dobře cvičit a budete se dobře cítit. Třeba tepláky nebo elasťáky. Nejdete přece na módní přehlídku. Samozřejmostí je pevná sportovní obuv, ne sandály. Během cvičení je vhodné doplňovat tekutiny. Stačí obyčejná voda. Při intenzivnějším tréninku a pocení jsou vhodné iontové nápoje. Ty bývají ve většině fitcenter ke koupení.

Podle čeho si mám vybrat posilovnu?

Zvážil bych několik aspektů, jako je dostupnost, prostředí, ve kterém se budete dobře cítit, přístup personálu včetně trenéra, a v neposlední řadě komunitu, která posilovnu převážně navštěvuje. V posilovně, kde kolem sebe za patřičného zvukového doprovodu tříská parta „nabušenců", se třeba žena středního věku nebude cítit dobře.