Nový rok je tady a s ním si začínají někteří lidé plnit předsevzetí o tom, že se začnou více věnovat své kondici. Dnešní díl seriálu o cvičení se tak věnuje otázkám, které přišly do redakce. Případné dotazy je možno posílat na e-mail: znojemsky@denik.cz.

S mojí kondicí to jde poslední dobou z kopce. Dal jsem si předsevzetí, že začnu posilovat. Je nutné cvičit s trenérem, nebo to mohu zvládnout sám? Už jsem si totiž něco nastudoval na internetu.

Dal bych vám příklad. Jste majitelem auta, které dosud bez problémů jezdilo, ale poslední dobou nějak zlobí motor či třeba brzdy. Máte dvě možnosti. Buď si na internetu nebo v odborné literatuře nastudujete funkci spalovacího motoru, popřípadě brzdového systému, a zjištěnou závadu se pokusíte vlastními silami opravit. Anebo zajedete do nejbližšího servisu, obětujete nějakou tisícovku a necháte si auto odborně opravit.

V prvním případě si jistě umíte představit, kolik času a energie tím strávíte a i kdyby se vám to podařilo opravit, hrozí, že v lepším případě skončíte v příkopě. Jakou možnost si tedy vyberete?

Mám nadváhu. Máte nějaký zaručený recept, jak můj problém řešit?

Zázračné recepty neexistují, ty najdeme pouze v reklamách. Problematice nadváhy a obezity se věnuje celá vědní disciplína, takže ode mě nečekejte nějakou univerzální radu v několika větách. Pokud vyloučíme, že se ve vašem případě jedná o nějaký závažnější zdravotní problém, který by vyžadoval lékařskou péči, musíme zjistit příčinu vaší nadváhy a podle toho zvolit postup.

Většinou je nutné zamyslet se obecně nad svým životním stylem. Zanalyzovat za pomoci odborníka své stravovací návyky, nechat si udělat diagnostiku složení těla a na základě výsledků upravit svůj jídelníček. Současně je třeba, nejlépe po poradě s fitness trenérem, sestavit plán sportovní aktivity. Ta by měla zahrnovat jak posilovnu, tak nějakou pro vás vhodnou formu aerobního cvičení, jako je například rychlá chůze, běh, rotoped, nebo různé typy kolektivních cvičení, z nichž to může být třeba indoor walking.

Kromě chybných stravovacích návyků a nedostatku pohybu může mít nadváha i další přidružené příčiny, jako je stres, nedostatek spánku. Častou roli hrají i dědičné předpoklady. Ty však nemohou být důvodem k rezignaci, ale k ještě většímu úsilí.

Chtěl bych si zařídit malou domácí posilovnu a k tomu účelu zakoupit univerzální posilovací věž. Jaký na to máte názor?

V tomto případě bude vybavení vaší posilovny ve srovnání s možnostmi fitcentra velmi omezené. Tím bude velmi zúžen i výběr cviků a při cvičení se brzy dostaví stagnace. S posilovacími věžemi nemám příliš dobré zkušenosti. Jejich univerzálnost bývá na úkor funkčnosti.

O domácí posilovně bych uvažoval pouze v případě, kdy z časových důvodů opravdu nemůžete navštěvovat veřejné fitcentrum. Mám několik známých, kteří se rovněž rozhodli, že budou cvičit doma, ale v důsledku neuspokojivých výsledků a ztráty motivace nakonec zanechali cvičení úplně a ze zakoupených posilovacích strojů se staly pouze drahé věšáky na šaty.