Není sám, letošní Tour de France svým itinerářem očesává peloton o špičkové sprintery, kteří nezvládají přejet náročné kopce v požadovaném čase. „Nepřijde mi to až tak dramaticky jiné v porovnání s lety, kdy jsem jezdil. Stávalo se taky, že jsme přijeli do Paříže ve třech sprinterech místo desíti na začátku. Určitě jde částečně o důsledek toho, že se organizátoři snaží závody každý rok ztížit, aby byl boj o první místa zajímavější,“ vypráví vítěz tří etap na Tour de France Ján Svorada, který žije na Brněnsku.

Útočník Zbrojovky Lukáš Magera
Musíme zvednout hlavy a začít vyhrávat, říká útočník Magera

Tři náročné alpské etapy v minulém týdnu, v nichž cyklisté nastoupali třináct tisíc výškových metrů, zastavily sprinterské naděje také vítěze dvou letošních etap, Kolumbijce Fernanda Gaviriy a Dylana Groene-wegena z Nizozemska. Přes tři vrcholy mimořádné kategorie s cílem na Alpe d’Huez nepřejel včas ani německý rychlík André Greipel. Za dva dny vzdalo nebo bylo vyloučeno dvanáct cyklistů.

Skončili na Tour
• Marcel Kittel,
loňský vítěz pěti etap
• Mark Cavendish,
vítěz třiceti etap na Tour de France
• Fernando Gaviria,
letos vyhrál dvě etapy
• Dylan Groenewegen,
vítěz dvou letošních etap
• André Greipel,
vyhrál 22 etap na závodech Grand Tour


Tento týden zamíří peloton do Pyrenejí, takže se dá očekávat, že potíže budou mít i další sprinteři. „Myslím, že nebude nic překvapivého, když ještě někdo limit chytí. Následuje krátká etapa přes kopce, což nahrává tomu, že se pojede rychle, protože jezdci vepředu ještě bojují o vítězství v celkovém pořadí. Pokud Arnaud Démare nebo někdo ze slabších závodníků v tomto terénu odpadne v prvním kopci, může limit chytit,“ připomíná Svorada středeční 65 kilometrů dlouhou etapu se třemi náročnými vrcholy.

Časový limit se vypočítává procentuálně z celkového času vítěze podle typu etapy. Ve třinácté činil 31:27 minuty za vítězným Geraintem Thomasem. Jenže Cavendishova ztráta dosáhla hodiny a pěti minut. Zatímco Dělová koule z ostrova Man, jak se přezdívá britskému sprinteru, bojovala do cíle, Greipel druhý den slezl sedmdesát kilometrů před koncem, protože už neměl šanci dojet včas.

Svorada má pochopení pro sprintery, kteří Tour de France vzdají. „Nejsem typ člověka, který má v hlavě zafixováno, že to je pro mě tak důležitý závod, abych ho dojel za každou cenu. Divím se závodníkům, kteří mají třeba těžký pád a rozhodnou se dojet se zlomeninou. To mi nedává smysl,“ přemítá Svorada.

A připomíná legendárního italského spurtéra Maria Cipolliniho. „V mé době na Tour odjel třeba deset dní, kde mohl vyhrát pět etap, a pak vzdal, než aby se trápil v kopcích, raději se věnoval přípravě a dalším závodům. Když jsem cítil, že má výkonnost bude dostatečně dobrá, abych po absolvování Alp a Pyrenejí mohl dvě etapy vyhrát, bojoval jsem dál. Ale když jsem si zlomil malíček a riskoval, že někde nezabrzdím včas a budu v dalším pádu, raději jsem vzdal, abych se co nejrychleji dostal do závodní pohody,“ líčí šestinásobný vítěz ankety Král cyklistiky.

Do cíle v Paříži si patrně pro šestý zelený dres dojede slovenský Tourminátor Peter Sagan, který vede bodovací soutěž už o 228 bodů před Alexandrem Kristoffem. Jenže musí zdolat Pyreneje. „Mé vítězství v bodovačce ani tak nebude o dalších bodech jako o přežití hor a o tom zůstat zdravý,“ sdělil světový šampion po vítězství ve Valence.

V celkové klasifikaci vede britská dvojice týmu Sky, Geraint Thomas o minutu a 39 sekund před čtyřnásobným šampionem „Staré dámy“ Chrisem Froomem. „Týmu Sky se podařilo postavit dva vyrovnané lídry, ale zkušenosti jsou na straně Froomea. Raději bych na prvním místě viděl Thomase, který si za své výkony v posledních letech vítězství zaslouží, na posledních etapácích měl však vždy jeden den krizi, kterou odnesl propadem v celkovém pořadí,“ říká někdejší osminásobný účastník Tour Pavel Padrnos.

Podle něj platí za jednoznačného lídra stále Froome. „Velký etapový závod může vyhrát jen komplexní závodník, musí být dobrý v kopcích a nesmí mít úplně špatnou časovku. Sportovní manažeři týmů situace bedlivě vyhodnocují, ale myslím, že je pořád lídr Froome,“ doplnil Padrnos, který žije v Ostopovicích nedaleko Brna.

Do KP se vrací Andrea Sládková
Do Králova Pole se vrací Sládková. Klub posílí i její partner