První etapu závodu přitom naplánoval známý znojemský cyklista, pedagog a muzikant Karel Sumbal.

„Pro mne to bylo něco nepředstavitelného. Už od dětství jsem sledoval každý závod, každou etapu. Fakt, že jsem se na závodě mohl organizačně podílet, byl pro mne obrovskou ctí," vzpomíná dnes dvaasedmdesátiletý Sumbal.

Ve Znojmě byl tehdy start i cíl první etapy 59. ročníku slavného závodu.

„Pavel Doležel (ředitel závodu, pozn. red.) tehdy přišel s nápadem, že se startovat bude právě u nás. Já jsem ještě předtím, než vedení závodu do Znojma přijelo dojednat podrobnosti, naplánoval trasu první etapy," říká Sumbal.

Jeho plán vedl závodníky po trase ze Znojma do Moravského Krumlova, Dukovan, Jaroměřic nad Rokytnou, kde byla rychlostní prémie, přes Moravské Budějovice a Jemnici zpět do Znojma.

„Jenže vedení přijelo s jiným plánem. Jejich trasa vedla ze Znojma na Hluboké Mašůvky. Tak jsem jim řekl, pánové, tak to vám závod skončí hned v první etapě. Je to tam z kopce do kopce, samá zatáčka, a závodníci si tam rozbijí kola i huby. Nakonec se nechali přesvědčit a přiklonili se k mému plánu," přibližuje cyklista.

Ředitelství závodu pochopilo, že domácí aktivní cyklista má region v malíčku. „Chtěl jsem všem sportovcům, kteří se tehdy závodu zúčastnili, ukázat kus naší krásné krajiny. Po závodě mi pak Olaf Ludwig (legendární německý amatérský a posléze profesionální závodník, který v 80. letech dospurtoval do cíle etap celkem osmatřicetkrát jako vítěz, pozn. red.) řekl, že je poznat, že trať plánoval cyklista. Podle Ludwiga to byla krásná cyklistická trasa, ne příliš těžká, která vedla krásným krajem. To mne moc potěšilo," vzpomíná Sumbal.

„Pamatuji si, jak moji trasu zhodnotil i ředitel závodu. Říkal: klobouk dolů před tím, jaká byla a že ty špatné úseky dali silničáři do pořádku," dodává tehdejší spoluorganizátor závodu.

Zleva Olaf Ludwig, Miroslav Kučera a Jan Veselý.

Pro Znojmo byl závod podle pamětníků něčím nevídaným. „V tom roce se totiž už závodu účastnili i profesionálové se svými doprovodnými auty. Závod míru byl tehdy u nás neznámější cyklistickou událostí. Měl obrovský vliv na mládež. Spousta kluků se i kvůli němu dala na závodění. V našem klubu se kdysi sešlo sto padesát kluků, z nichž pak dobrá polovina získala žlutá trička," podotýká Sumbal.

Žluté tričko nejlepšího jezdce tehdy symbolicky dostal i někdejší znojemský starosta a dnešní místostarosta Pavel Balík.

„Mám ho dodnes doma schované. Když s nápadem na start závodu ve Znojmě za mnou poprvé Doležel se Smolíkem přišli, byl jsem jako cyklista amatér nadšen. Spolu s ostatními lidmi z vedení města jsme tehdy byli přesvědčeni, že tato akce Znojmo výrazně zviditelní," vzpomíná na Závod míru Balík.

S organizací závodu tehdy pomáhali i lidé ze znojemského Cyklo Klubu Kučera. „Zpočátku se mi ani nechtělo věřit, že by se ve Znojmě něco takového mohlo uskutečnit. To byla prostě pocta. Požádali nás o zabezpečení některých činností v závodě, takže jsme pomáhali, kde bylo potřeba. Hlavní činnosti si samozřejmě dělali lidé z vedení závodu," připomněl bývalý aktivní cyklista a někdejší šéf klubu Miroslav Kučera.

Závod míru má řada lidí spojený se slavnými jmény. „Mezi jeho vítězi byli například němečtí cyklisté Jens Voigt, Steffen Wesemann Uwe Ampler, naši sportovci Pavel Padrnos či Ondřej Sosenka nebo Ital Michele Scarponi, který právě jede Tour de France a včera byl zrovna druhý. Králem historické listiny etapových vítězů ale zůstává právě již zmíněný Olaf Ludwig. To byl fenomenální jezdec, který se stal později profesionálem," vypočítává světoznámá jména Sumbal.

Peloton i s doprovodem čítal tehdy na pět set lidí. „Těm, kteří procházeli centrem historického jádra města, muselo připadat, že velké cyklistické závody znamenají především spoustu rozmanitých osobních i nákladních aut a motocyklů. Krátce před polednem se u startovní pásky objevil ministr vnitra Václav Grulich a znojemský starosta Pavel Balík, kteří společně letošní ročník májových etap slavnostně odstartovali. Zatímco závodníci z profesionálních stájí a národních týmů polykali první ze 157 kilometrů úvodní etapy, cílový prostor na náměstí ovládli jejich mladí následovníci," popisovalo událost dnes již neexistující periodikum Jihomoravský den.