Za týden se vydají na trasu cyklistického závodu Vinařské 50 Author Znoviní Cup Veronika Částková ze Suchohrdel u Znojma a Petr Urbanovský ze Znojma. Oba mají společné to, že jsou naprostými cyklistickými amatéry, jízda na kole je jejich velkým koníčkem a láká je blízkost závodu. Neznají se, ale klidně se mohou někde na trati potkat. Na tomto závodě bývá obvyklé, že si závodníci pomáhají třeba při defektech, které na polních cestách mezi vinohrady bývají časté.

„Závod pojedu potřetí. Loni jsme se umístila v první pětistovce. Letos poprvé pojedu v týmu, ale jeden člen si zlomil ruku, tak budeme jen čtyři. Doufám, že to nebude vadit, že se počítají jen první tři nejlepší časy. Bohužel nám vypadl ten nejlepší cyklista," uvedla Částková.

Vinařská padesátka nenabízí jen závod jednotlivců, ale oblíbenými se staly právě klání rodinných či firemních týmů. Ani tentokrát nebude na tratu chybět tým českých lyžařských sdruženářů, kteří pravidelně do Šatova zavítají.

To Urbanovský závodí jen sám za sebe. „Láká mě, že se jede kousek od Znojma. Není to náročný závod, ale je hodně rychlý. Pojedu asi popáté, vždycky jsem závod absolvoval bez problémů," sdělil Urbanovský, který se na trať vydal už pětkrát.

Vinařská padesátka zvaná také Znovín Cup se jede už popatnácté. „Je to sice oficiálně čtrnáctý ročník, ale ten první byl nultý. Trať závodu zůstává stejná jako loni.Přihlášeno máme 1550 cyklistů. Stává se, že dvacet si jich to na poslední chvíli z různých důvodů rozmyslí. Větší počet ani nechceme, protože jednou jsme to navýšili na sedmnáct set lidí a nebylo to dobré," přiblížil předseda organizačního výboru Jan Vala.

Závod dříve absolvovali známí sportovci, jako třeba olympijská vítězka Kateřina Neumannová či přední česká cyklistka Karla Polívková, nebo z umělecké branže Filip Renč. „Nikdo takový letos startovat nebude. Závod má takovou popularitu, že ani nepotřebujeme dělat nějakou propagaci přes známé lidi," dodal Vala.

Pořadatelé mívají měsíc před konáním závodu již plno. „Zájem má více jak dva tisíce lidí," podotkl ředitel firmy Znovín Znojmo Jan Vajčner. Vinařská firma je významným partnerem závodu a zajišťuje také přihlášky závodníků.

Na účastníky čeká nejen samotný závod, ale také opravené kabiny a větší zabezpečení věcí. „Loni se ztratilo několik velice drahých kol. Bude přítomna kriminální policie a zvětšili jsme bezpečnostní opatření," doplnil Vala.

Každý rok připravují pořadatelé po závodu i posezení v šatovské vinařské stodole. „K vínu a jiným dobrotám bude hrát cimbálovka Javorník z Brna," prozradil Vala.

Možná si bude notovat lidové písničky i cyklistka Částková. „Nikdy jsem si víno nedala protože, jsem tam byla autem. Uvažuju o tom, že letos v Šatově přespím. Přijedou mi známí z Jizerských hor, tak bychom mohli spolu popít víno," usmála se.

Vinařská 50 Znovín Author Cup

Sobota 29. června 2013

Start: 9.30

Trasa: Šatov – Retz, délka: 50 km

Na startu nebude chybět trojnásobný vítěz Zdeněk Mlynář.

Akci budou moderovat komentátoři České televize Michal Dusík a Štěpán Škorpil.

ČT 24 bude pořizovat záznam za akce. Závodníci tak na trati uvidí televizní kamery. Kromě nich bude reportáž ze závodu pořizovat i firma Znovín.